Dėl koronaviruso metams atidedamas Europos futbolo čempionatas

  • Teksto dydis:

Dėl COVID-19 viruso protrūkio UEFA antradienį surengė 55 šalių narių, Europos klubų asociacijos ir FIFPro atstovų atstovų bendrą videokonferenciją. Jos metu priimtas beprecedentis sprendimas – šią vasarą planuotas Europos futbolo čempionatas neįvyks. Jis nukeltas į 2021-uosius.

Turnyras vyks kitų metų birželio 11 – liepos 11 dienomis. Tokiu būdu Europos šalys galės šią vasarą užbaigti sustabdytus čempionatus, o pati UEFA – Čempionų lygos ir Europos lygos turnyrus.

Čempionų lygos ir Europos lygos turnyrus nuspręsta atidėti, bet neatšaukti. Tokiu būdu UEFA tikisi, jog Čempionų lygos laimėtojas galėtų paaiškėti birželio 27 d., o Europos lygos – birželio 24 d.

Šis sprendimas buvo mažiausiai skausmingas, bet kita vasara Europos futbole bus ypač karšta. Liepos 7 dieną Anglijoje turėtų startuoti ir Europos moterų futbolo čempionatas, taip pat suplanuotos UEFA Tautų lygos ir Europos U-21 čempionato kovos.

Pirmoji šią žinią tviteryje dar vykstant konferencijai paskelbė Norvegijos futbolo federacija.

Po kelių minučių šią žinią „Reuters“ agentūrai patvirtino Švedijos futbolo asociacijos vadovas Karlas-Erikas Nilssonas, o netrukus tai oficialiai turėtų padaryti ir UEFA vykdomasis komitetas.

Tokio sprendimo galima buvo tikėtis. Italijos futbolo federacijos prezidentas Gabriele Gravina dar lemiamos konferencijos išvakarėse paskelbė, jog prašys UEFA nukelti turnyrą metams.

Romoje buvo suplanuotos čempionato atidarymo rungtynės.

Tokią pačią žinią jau antradienį paskelbė ir Rumunijos futbolo federacija. Bukareštas taip pat yra vienas iš dvylikos čempionatą priimsiančių miestų.

Pagal pirminį planą Europos pirmenybės dvylikoje skirtingų šalių turėjo prasidėti šių metų birželio 12 dieną ir tęstis lygiai mėnesį.

Nuo 1960-ųjų metų Europos čempionatai buvo rengiami kas ketverius metus be jokių išimčių. 2020-aisiais šią tvarką sujaukė koronavirusas.

Tai turėjo būti šešioliktas Senojo žemyno čempionatas. UEFA vadovai sprendimą varžybas rengti 12 šalių priėmė norėdami paminėti europinio futbolo 60-metį.

Vietas čempionate jau yra užsitikrinę 20 rinktinių, o keturios komandos turėjo prisijungti po UEFA Tautų lygos atkrintamųjų kovų, kurios buvo suplanuotos kovo pabaigoje. Dabar jos nukeltos į birželį.

Antradienį priimtas sprendimas reiškia, kad Portugalija ir penktus metus bus žemyno čempione. Ilgiau Europos futbolo karalių karūną nešiojo tik jos kaimynė Ispanija, kuri laimėjo du turnyrus iš eilės 2008 ir 2012 metais.

Beveik tuo pačiu metams nukeltas ir Pietų Amerikos čempionatas. „Copa America“ šiemet vasarą turėjo vykti Argentinoje ir Kolumbijoje. Dabar čempionas nukeltas vieneriems metams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių