Ugniagesių liepsnojantys kombainai nestebina

Praėjusiais metais laukuose dėl ūkininkų aplaidumo liepsnojo daugiau kaip pusšimtis kombainų, keliolika – jau ir šiemet.

Kaip praneša LTV naujienų tarnyba, dažniausios gaisrų priežastys – gedimai besisukančiose detalėse ir aplaidumas.  

Anot ugniagesių, dažniausiai dėl to kalti patys žmonės, nesirūpinantys gesintuvais ir tinkama suvežto šieno priežiūra. Ugniagesiai jau tikrina griežčiau ir įspėja, kad šią vasarą dėl didelių karščių gaisrų pavojus itin išauga.

Anot ugniagesių, kaimuose žemės ūkio technikos gausu, tačiau retas savininkas joje turi gesintuvą. Kitokia padėtis, anot pareigūnų, žemės ūkio bendrovėse. Čia pažeidimų dažniausiai nepasitaiko, tačiau prasidedant javapjūtei ugniagesiai vis dėl to griežtina patikrinimus.

„Kombainas turi turėti du gesintuvus ir nedegų audeklą, o jų dažniausiai ir nebūna. Kombainai turi būti švarūs, kiekvieną dieną išvykstant į laukus jie turi būti nupučiami oru ar nuplaunami, tam kad variklio skyriuje nebūtų pelų, dulkių“, – sako Virginijus Ivoška, Radviliškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos poskyrio viršininkas.

Pasak ugniagesių, žmonės nesilaiko paprasčiausių saugumo reikalavimų. Šienas daržinėse dažniausiai sumestas kaip papuola, praėjimai užgriozdinti, o pirmą mėnesį itin svarbūs pašaro temperatūros matavimai atliekami atmestinai.

Šiemet, anot pareigūnų, tai ypač aktualu. Nes karčiai dideli, netrūksta drėgmės, tad tinkamai neprižiūrimas šienas gali bet kada savaime užsidegti.

Baudos už priešgaisrinių taisyklių pažeidimus siekia nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų litų.


Šiame straipsnyje: ugniagesyskombainas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių