Teismas prašo atimti V.Uspaskicho teisinę neliečiamybę

Vilniaus apygardos teismas kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją, kad ši panaikintų kandidatų į Seimo narius Viktoro Uspaskicho ir Vytauto Gabšio teisinį imunitetą.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas teigė, kad juos pasiekusioje teismo nutartyje rašoma, jog minėti Darbo partijos kandidatai teisinę neliečiamybę yra įgiję iki pirmojo naujai išrinkto Seimo posėdžio. Šis posėdis vyks ne anksčiau kaip lapkritį.

Tuo metu spalio viduryje numatytas baudžiamosios Darbo partijos bylos nagrinėjimas teisme. Joje DP pirmininkas V.Uspaskichas ir jo pavaduotojas V.Gabšys yra kaltinamieji.

Pasak Z.Vaigausko, šįkart teismas neprašo leidimo kandidatus suimti, tik prašo leisti juos patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jų laisvę. „Teismas sako, kad negalėtų tęsti bylos nagrinėjimo, jeigu jie turėtų kandidato teisinę apsaugą", - teigė Z.Vaigauskas.

Teismo prašymą VRK ketina svarstyti pirmadienį.

Prokurorai V.Uspaskichą kaltina apgaulingos buhalterinės apskaitos organizavimu, neteisingų duomenų DP buhalterijoje naudojimu, tų duomenų įrašymu į deklaracijas ir įgaliotoms institucijoms pateikimu, apgaulingų pareiškimų apie partijos turtą ir veiklą teikimu valstybės institucijoms gaunant valstybės dotaciją ir tuo padarant didelę žalą valstybei.

Sunkiausias iš išvardytų nusikaltimų yra apgaulingas buhalterinės apskaitos tvarkymas. Už tai numatoma griežčiausia bausmė - iki 4 metų laisvės atėmimas.

Tarp kaltinamųjų dar yra buvęs partijos atsakingasis sekretorius V.Gapšys, buvusi centrinės partijos būstinės vadovė Vitalija Vonžutaitė bei buvusi iždininkė Marina Liutkevičienė. Jie įtariami prisidėję organizuojant apgaulingą buhalterinę apskaitą.

Darbo partija įtariama neįtraukusi į buhalterinę apskaitą daugiau kaip 24 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. išlaidų, bei nesumokėjus apie 4 mln. litų mokesčių.

Teisinį imunitetą VRK jau yra panaikinusi trims kandidatams į Seimą: „tvarkiečiui" Evaldui Lementauskui, Tautos prisikėlimo partijos nariui Rokui Žilinskui ir liberalsąjūdietei Linai Sukackienei.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių