Parlamentarai ruošia žiemai grybų atsargas

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė Danutė Bekintienė tituluojama Grybų karalienės vardu, rašo "Lietuvos žinios".

Politikė yra parašiusi knygelę apie grybus bei jų gaminimo receptus. Varėnos rajono Puvočių kaime įsikūrusi politikė sakė neseniai pririnkusi tris didžiules pintines grybų. "Jų svoris - vos ne kaip mano pačios, šiaip taip parvilkau iš miško", - juokėsi D.Bekintienė. Pasak jos, tai buvo baravykai, nes dzūkams kitokie grybai esą neįdomūs.

Drauge pagrybauti konservatorė kviečia ir kitus frakcijos kolegas. "Buvo ir Jurgis Razma su žmona, Rasa Juknevičienė, Rimantas Dagys, pernai - Donatas Jankauskas", - vardijo Seimo narė. Kasmet prieš Kūčias D.Bekintienė kolegoms atneša kibirėlį raugintų grybų.

Tuo metu premjeras Andrius Kubilius neslėpė, kad grybavimas nėra mėgstamiausias jo šeimos laisvalaikio praleidimo būdas. Tačiau išsiruošti į mišką pasivaikščioti, o kartu ir pagrybauti, Kubiliams būna smagu. Mėgstamų grybavimo vietų premjero šeima neturi, tačiau kai gali, važiuoja į geriausiai pažįstamą Labanoro girią. Rasa Kubilienė dažniausiai grybus džiovina.

Prezidentei Daliai Grybauskaitei grybauti taip pat patinka, tačiau, kaip teigė jos spaudos tarnyba, pastaruoju metu šiam užsiėmimui krašto vadovė neturi nei galimybių, nei laiko.

Socialdemokratas Justinas Karosas prisipažino nesąs didelis grybavimo entuziastas, nors valgyti šias gamtos gėrybes jis mėgsta. "Prirenka kaimynai, o mes iš jų nusiperkame. Žodžiu, esame racionalūs vartotojai", - šmaikštavo politikas, Trakų rajone turintis sodybą.

Jo frakcijos kolega, orientavimosi sporto entuziastas Algirdas Sysas neslėpė mielai grybaująs. "Man pasisekė - prie pat namų yra nedidelis beržynėlis, ten kas rytą randu raudonviršių arba kazlėkų", - pasakojo jis.

Baravykus politiko šeima ir šaldo, ir džiovina. "Ir pats nebijau prieiti prie orkaitės, o grybų patiekalų gaminimas - improvizacijos menas", - šmaikštavo politikas. Jo firminis patiekalas - baravykų padažas su svogūnėliais ir spirgučiais prie cepelinų.

Prieš kelias dienas prie Kairėnų grybavusi TS-LKD frakcijos narė Zita Užlytė džiaugėsi radusi nemažai baravykų ir voveraičių. "Pagaminau juos greitam valgymui, nes mažai sūdžiau", - sakė politikė. Šį savaitgalį Labanoro girioje planuojanti grybauti parlamentarė surastus baravykus ketina džiovinti. "Labiausiai man patinka grybų padažas ir grybų sriuba", - sakė politikė.

Du kartus šį sezoną Rūdninkų girioje grybavęs Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Petras Auštrevičius tikino apsčiai prisirinkęs ir voveraičių, ir baravykų. "Nežinau, kas gali būti skaniau už šviežius grybus su lietuviškomis bulvėmis", - pasimėgaudamas sakė politikas. Baravykus jis teigė džiovinantis "be jokių mandrybių".

"Žiauriai grybauju. Prisirinkau baravykų, raudonviršių, prisimarinavau, prisidžiovinau, prisišaldžiau pilną šaldiklį", - sakė "darbietė" Dangutė Mikutienė, pati grybus valganti saikingai. Politikė džiaugėsi, kad grybauti naudinga ne tik "pilvui" - esą tai puikus sportas, padedantis atsikratyti nereikalingų kilogramų.

Jos kolegė Loreta Graužinienė pasakojo dažniausiai grybaujanti Labanoro girioje. "Baravykus dažniausiai džioviname, o visus kitus verdame ir marinuojame", - pasakojo Seimo narė. Dažniausiai šeimą ji palepina cepelinais arba silke su džiovintais baravykais. "Grybavimas - tikras malonumas, tuo mėgaujuosi nuo mažų dienų", - neslėpė L.Graužinienė.

"Tvarkietis" Kęstas Komskis paprastai grybauja Jurbarko miškuose. "Praėjusį antradienį prisirinkau kibirą baravykų ir raudonviršių", - pasakojo politikas. Baravykų galvutes jis sakė paprastai užšaldantis šaldiklyje. "Keptuvėje jos kepamos visai paprastai - ant sviesto, pagardinus pipirais ir druska. Su bulvėmis tai labai labai skanu", - tikino "tvarkietis".


Šiame straipsnyje: grybavimasgrybai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių