A.Kubiliaus nuomone, Konstitucinis teismas neturi kištis į ekonomiką

Premjeras Andrius Kubilius penktadienį pareiškė, jog būtina atskirti Seimo bei Vyriausybės ir Konstitucinio teismo (KT) sprendimų sritis arba ekonominę politiką nuo konstitucinės teisės.

Tai Vyriausybės vadovas žurnalistams sakė po susitikimo su Vengrijos premjeru Victoru Orbanu (Viktoru Orbanu).

"Mano įsitikinimu, reikia labai aiškių takoskyrų, kurių jaunose demokratijose ne visada pavyksta pasiekti, tarp ekonominės politikos, mokesčių politikos, kas turi priklausyti Vyriausybei ir Seimui sprendimo galia, ir konstitucinės teisės, žmogaus teisių, demokratinių teisių ir kitų dalykų, kas turi priklausyti Konstituciniam teismui", - sakė A.Kubilius.

Premjero nuomone, Lietuvos Konstitucija leidžia įgyvendinti ir liberalią, ir socialdemokratinę, ir konservatyvią ekonominę politiką.

"Mūsų istorijoje per 20 metų kartais tie dalykai nebūdavo pakankamai gerai atskiriami ir kartais dėl to gaudavome ganėtinai sunkiai suprantamų išaiškinimų pagal konstitucinės teisės doktriną", - sakė Vyriausybės vadovas.

Jis pridūrė, jog KT įgaliojimų ribojimas kol kas nesvarstomas.

Pasak Ministro pirmininko spaudos tarnybos pranešimo, A.Kubilius yra pažymėjęs, kad jį domina Vengrijos vyriausybės patirtis taikant KT galių ribojimus sunkmečiu.

"Aš negaliu pasakyti, ar tai teigiamas, ar neigiamas pavyzdys, bet tendencija, kad ekonominę politiką yra siekiama grąžinti iš konstitucinės teisės į politikos sferą, ką daro Vengrijos parlamentas, man atrodo yra svarbi", - žurnalistams sakė premjeras.

Vengrijos parlamentas praeitą mėnesį apribojo Konstitucinio Teismo galias dėl biudžetinių klausimų. Apžvalgininkai sako, kad šis žingsnis leis Vyriausybei lengviau priimti sprendimus formuojant šalies iždą, tačiau kritikai perspėja, jog taip gali būti pažeistas valdžių padalijimo principas.


Šiame straipsnyje: Andrius KubiliusKTekonomika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių