Abiturientams kyla klausimų dėl aukštojo mokslo sistemos

Norintiems studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose abiturientams ir jų tėvams kyla daug klausimų dėl būsimų studijų organizavimo: studijų krepšelių skirstymo ir konkursinės eilės sudarymo, paskolų išdavimo tvarkos ir palūkanų, rotacijos, ištęstinių ir nuolatinių studijų skirtumų ir kita. Tokias išvadas padarė Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS), liepos 13 -17 dienomis, jau antrus metus iš eilės, rengusi konsultantų savaitės iniciatyvą, kurios metu studentų konsultantų komanda atsakinėjo į visus stojančiųjų klausimus.

„Šiemet klausimai labai skiriasi nuo praeitų metų. Abiturientams nėra iki galo aiškūs aukštojo mokslo sistemos veikimo mechanizmai, taip pat kyla daug klausimų dėl studijų krepšelio gavimo tvarkos - būsimi studentai neturi aiškaus orientyro, ar turi galimybių gauti valstybės finansavimą“, - pasakoja konsultantų projekto koordinatorė Ieva Dičmonaitė.

Anot jos, šiemet konsultantai sulaukė ir daugiau susirūpinusių tėvų skambučių, kurie teiravosi, kur geriau stoti jų atžaloms turint tam tikrus egzaminų rezultatus, ir ar tikėtina, kad jie gaus studijų krepšelį. „Deja galėjome atsakyti ne į visus klausimus vien todėl, kad iki šiol aiškūs tik pagrindiniai principai - o kaip viskas veiks yra poįstatyminių aktų, tvarkų ar susitarimų, kurie dar nėra iki galo paruošti, klausimas“, - kalba I. Dičmonaitė.

Vienu sėkmingiausių savaitės sprendimų LSAS atstovė paminėjo „gyvą“ konsultavimą. „Šiemet vieną dieną konsultavome ne tik internetu ir telefonu - visi, turintys klausimų galėjo ateiti ir išsiklausinėti gyvai. Ši idėja pasiteisino - betarpiškas bendravimas akis į akį dažnai yra ne tik malonesnis, bet, manau, tam tikrais atvejais ir rezultatyvesnis“, - teigia Ieva Dičmonaitė.

Konsultantų patarimais šiemet pasinaudojo penktadaliu daugiau stojančiųjų negu praeitais metais, kai šis skaičius siekė beveik 600. Primename, kad konsultantų komandos nariai buvo patys aukštųjų mokyklų studentai, geriausiai žinantys, kokios informacijos trūksta norintiems studijuoti ir pasiruošę atsakyti į klausimus, susijusius su priėmimu į aukštąsias mokyklas, studijų tvarka jose bei suteikti kitą dominančią informaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių