V. Zelenskis: Ukrainos uždavinys – įtraukti pasaulį į taikos formulės punktų įgyvendinimą

  • Teksto dydis:

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis priminė, ką numato Ukrainos taikos formulė, kurioje yra dešimt pagrindinių punktų, rašo UNIAN.

„Priminsiu, kad taikos formulėje yra dešimt punktų – nuo ​​branduolinio saugumo iki mūsų valstybės teritorinio vientisumo atkūrimo, nuo energetinio saugumo iki visų Rusijos teritorijoje laikomų karo belaisvių ir tremtinių grąžinimo. Dabar vienas iš esminių mūsų valstybės uždavinių – įtraukti pasaulį į konkretų taikos formulės punktų įgyvendinimą“, –  šeštadienio vakariniame vaizdo pranešime sakė Ukrainos prezidentas.

V. Zelenskis pabrėžė, kad būtina grąžinti Ukrainos vėliavą visiems miestams ir bendruomenėms, taip pat užtikrinti realią agresorės atsakomybę už šį karą.

„Ir mes privalome garantuoti visų ukrainiečių kartų saugumą pasibaigus šiam karui. Kiekviena mūsų gynybos pajėgų, visų mūsų žmonių didvyriško pasipriešinimo diena priartina dieną, kai visa Ukraina pagaliau pajus pergalę ir taiką“, – sakė V. Zelenskis.

UNIAN primena, kad lapkričio 20 d. Ukrainos prezidentas tarptautinei bendruomenei išsakė Ukrainos formulę taikai pasiekti ir paragino užsienio lyderius padėti Ukrainai ją įgyvendinti.

Anot V. Zelenskio, kiekvienas formulės punktas buvo aiškiai parengtas: tai – radiacinis ir branduolinis saugumas; apsirūpinimo maistu saugumas; energetinis saugumas; visų belaisvių ir deportuotų asmenų išlaisvinimas; Jungtinių Tautų Chartijos įgyvendinimas bei Ukrainos teritorinio vientisumo ir pasaulinės tvarkos sugrąžinimas; Rusijos pajėgų išvedimas ir karo veiksmų nutraukimas; teisingumo atkūrimas; kova su ekocidu; eskalacijos pabaiga; karo pabaigos patvirtinimas.

Anksčiau Rusijos publicistas Valerijus Solovėjus teigė, kad Vašingtonas suteikė Maskvai informaciją apie  taikos sutarties „formulę“, tačiau Kremlius į tai sureagavo eskalavimu.

Pasak JAV valstybės sekretoriaus Anthony Blinkeno, Rusijos valdžia kol kas nėra suinteresuota surengti taikos derybas, kad būtų užbaigtas karas su Ukrainą. Jis pridūrė, kad dėl pralaimėjimo mūšio lauke V. Putinas savo pyktį ir ugnį nukreipė į Ukrainos piliečius.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojetaikos formulėVolodymyras Zelenskis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių