V. Zelenskis: taikos derybos su Rusija – labai sunkios, bet judame į priekį

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis anksti trečiadienį paskelbtame vaizdo pranešime taikos derybas su Rusija apibūdino kaip „labai sunkias“.

„Jos labai sunkios, kartais skandalingos, bet žingsnis po žingsnio judame į priekį“, – sakė V. Zelenskis, pridurdamas, kad Ukrainos atstovai derasi kiekvieną dieną.

„Dirbsime, kovosime kiek įmanoma daugiau. Iki galo. Drąsiai ir atvirai. Derybininkai dirba nenuilstamai. Pailsėsime, kai laimėsime“, – pridūrė jis.

V. Zelenskis padėkojo tarptautinei bendruomenei už paramą jo šaliai.

Jis sakė tikintis, kad šią savaitę planuojami trys Didžiojo septyneto, NATO ir ES aukščiausiojo lygio susitikimai suteiks papildomos paramos, ir pridūrė, kad laukia naujų sankcijų Rusijai ir naujos pagalbos Ukrainai.

Antradienį ir Ukraina, ir Rusija skelbė apie sėkmę mūšio lauke, praėjus beveik mėnesiui po to, kai Maskva įsiveržė į kaimyninę šalį ir sukėlė karą, kuris jau pareikalavo tūkstančių gyvybių ir privertė milijonus žmonių trauktis ieškant saugumo kitur.

Rusija kaltina JAV trukdant deryboms su Ukraina

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį apkaltino Jungtines Valstijas siekiant trukdyti Maskvos deryboms su Ukraina dėl jau mėnesį trunkančio karo užbaigimo.

„Derybos yra sunkios, ukrainiečiai nuolat keičia savo poziciją. Sunku išvengti įspūdžio, kad vadovauja mūsų kolegos amerikiečiai“, – studentams Maskvoje sakė S. Lavrovas.

Anot jo, „amerikiečiai paprasčiausiai mano, kad jiems nenaudinga, jei šis procesas greitai baigsis“, nes „jie tikisi toliau pumpuoti į Ukrainą ginklus“.

S. Lavrovas paminėjo „provokuojamus pareiškimus“ apie sovietinius naikintuvus MiG. Jis tikriausiai turėjo galvoje JAV atmestą Lenkijos pasiūlymą nusiųsti ukrainiečiams per vieną amerikiečių oro pajėgų bazę Vokietijoje lėktuvų MiG-29 ir Ukrainos prašymus atsiųsti daugiau raketų „Stinger“.

JAV „aiškiai nori kuo ilgiau laikyti mus karinių veiksmų būsenos“, pareiškė rusų ministras.

Rusijai reikia „stovėti tvirtai“, kalbėjo S. Lavrovas.

„Vakarų šalys nori vaidinti kažkokį tarpininko vaidmenį, bet mes nusibrėžę raudonas linijas“, – sakė jis.

Rusijai vasario 24 dieną užpuolus Ukrainą, Maskvos ir Kyjivo derybininkai surengė keletą tiesioginių susitikimų prie Baltarusijos ir Ukrainos sienos, bet pastaruoju metu derybos buvo tęsiamos nuotoliniu būdu; apie jokią pažangą kol kas nepaskelbta.


Šiame straipsnyje: Volodymyras Zelenskisderybos su Rusijakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių