V. Zelenskis: Rusijos puolimas Mariupolyje – nusikaltimas žmoniškumui

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį pareiškė, kad Rusijos pajėgų vykdoma pietrytinio Mariupolio uostamiesčio apsiaustis prilygsta „nusikaltimui žmoniškumui“.

„Tai, ką Rusijos pajėgos daro Mariupoliui, yra nusikaltimas žmoniškumui, vykstantis visos planetos akivaizdoje realiu laiku“, – vaizdo ryšiu kreipdamasis į Danijos parlamentą sakė V. Zelenskis.

Jis apkaltino Rusijos pajėgas sprogdinant slėptuves, nors yra žinoma, kad jose slepiasi civiliai gyventojai.

Prezidentas kalbėjo Ukrainos ir Rusijos derybininkams susitinkant derybų Stambule, kurias temdo šokiruojantys kaltinimai, esą ankstesniame derybų rate dalyvavę šalių atstovai galėjo būti apnuodyti.

Rusijos pajėgos laiko apsupusios pietinį Mariupolio miestą,  įkalinusios maždaug 160 tūkst. žmonių be maisto, vandens ir medikamentų, ir nuolat jį bombarduoja.

Pasak vieno aukšto rango Ukrainos pareigūno, jau žuvo mažiausiai 5 tūkst. žmonių, tačiau surinkus visų žuvusiųjų kūnus, jų skaičius gali priartėti prie 10 tūkstančių.

Kreipdamasis į Danijos parlamentarus V. Zelenskis taip pat pranešė, kad oficialus žuvusiųjų skaičius dar išaugo, Rusijai smogus regiono vyriausybės būstinei pietiniame Mykolajivo mieste.

„Kiek žinome dabar, septyni žmonės žuvo, 22 buvo sužeisti. Žmonės toliau ieško (dingusiųjų) po griuvėsiais“, – sakė V. Zelenskis.

„Mykolajivas neturėjo jokių karinių ambicijų, Mykolajivo  žmonės nekėlė jokios grėsmės Rusijai. Tačiau net ir jie, kaip ir visi ukrainiečiai, tapo Rusijos kariuomenės taikiniais“, – kalbėjo prezidentas.

Anksčiau antradienį naujienų agentūros AFP žurnalistai iš įvykio vietos pranešė, kad iš po griuvėsių buvo ištraukti dviejų žuvusių žmonių kūnai.

Tarptautinis Baudžiamasis Teismas kovo 3 dieną pradėjo tyrimą dėl karo nusikaltimų Ukrainoje.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeMariupolisnusikaltimaiRusijos kariai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių