V. Zelenskis pareiškė: kontrpuolimas prieš Rusijos pajėgas vyksta

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį pareiškė, kad kontrpuolimas prieš Rusijos pajėgas vyksta, tačiau atsisakė pateikti daugiau informacijos.

„Ukrainoje vyksta kontrpuolimo ir gynybiniai veiksmai: šiame etape išsamiai nekalbėsiu“, – pareiškė V. Zelenskis per Kyjive surengtą bendrą spaudos konferenciją su Kanados ministru pirmininku Justinu Trudeau (Džastinu Triudo), kuris atvyko vizito į Kyjivą ir apkaltino Rusiją dėl potvynio, kilusio dėl Kachovkos užtvankos griūties.

Vienas žurnalistas V. Zelenskio paprašė pakomentuoti Rusijos prezidento Vladimiro Putino pareiškimą apie tai, kad ilgai lauktas Ukrainos kontrpuolimas prasidėjo, bet esą jau žlunga.

Rusija skelbė rytuose ir pietuose atrėmusi ukrainiečių atakas, kurias kai kurie stebėtojai pavadino plataus masto kontrpuolimo pradžia.

„Įdomu, ką Putinas pasakė apie mūsų kontrpuolimą. Svarbu, kad Rusija visada tai jaustų: kad jiems, mano nuomone, liko nedaug laiko“, – pareiškė V. Zelenskis.

Jis pridūrė, jog kasdien palaiko ryšius su kariuomenės vadais, įskaitant ginkluotųjų pajėgų vadą Valerijų Zalužną, ir „visi dabar nusiteikę pozityviai – pasakykite tai Putinui!“.

J. Trudeau antrą kartą iš anksto oficialiai nepranešęs apsilankė Kyjive nuo tada, kai praėjusių metų vasarį prasidėjo plataus masto karas.

Rusijai pradėjus invaziją, Kanada, kurioje gyvena didelė ukrainiečių diaspora, iškilo kaip viena pagrindinių Kyjivo sąjungininkių.

Šalis Ukrainai suteikė didelę karinę pagalbą, apmokė daugiau kaip 36 tūkst. karių ir paskelbė sankcijų Maskvai.

„Tiesioginė pasekmė“

J. Trudeau pasmerkė Rusijos vaidmenį sunaikinant Rusijos kontroliuojamą Kachovkos užtvanką Pietų Ukrainoje.

Dėl antradienį sugriautos užtvankos sukelto potvynio tūkstančiai žmonių buvo priversti palikti savo namus ir kilo nuogąstavimų dėl galimos humanitarinės ir ekologinės katastrofos.

Ukraina kaltina Rusiją susprogdinus užtvanką, o Maskva teigia, kad ją apšaudė Kyjivas.

J. Trudeau pažadėjo skirti 10 mln. Kanados dolerių (apie 7 mln. eurų) finansavimą potvynių padariniams likviduoti ir sakė, kad užtvankos sunaikinimas yra „tiesioginė Rusijos invazijos pasekmė“.

„Mums nekyla absoliučiai jokių abejonių, kad užtvankos sunaikinimas buvo tiesioginė Rusijos sprendimo įsiveržti į taikią kaimyninę šalį pasekmė“, – sakė J. Trudeau.

Jis pridūrė esąs įsitikinęs, kad Maskva bus patraukta atsakomybėn už savo veiksmus Ukrainoje.

„Rusijos karas Ukrainoje nuniokojo infrastruktūrą, sugriovė šeimas, nusinešė gyvybes ir kelia ekonominį, maisto, energijos deficitą visame pasaulyje. Rusija yra atsakinga ir bus patraukta atsakomybėn.“

Pilotų mokymas

Kanados premjeras sakė, kad karinei pagalbai Ukrainai skirs dar 500 mln. Kanados dolerių (348 mln. eurų).

Jis taip pat pažadėjo, kad Kanada prisidės prie tarptautinių pastangų apmokyti Ukrainos naikintuvų pilotus.

Otava taip pat suteiks 10 tūkst. šaudmenų ir 288 raketas AIM-7, kurios bus modifikuotos Jungtinėse Valstijose ir naudojamos oro gynybos sistemose.

Anksčiau šeštadienį J. Trudeau, grojant kariniam orkestrui, padėjo gėlių prie atminimo sienos, ant kurios pavaizduoti kovose žuvusių karių veidai.

Jis taip pat apsilankė parodoje po atviru dangumi, kurioje eksponuojamos sunaikintos Rusijos karinės transporto priemonės.

Ukrainos gynybos viceministras Oleksandras Poliščukas įteikė J. Trudeau dėžutę, kurioje, anot jo, yra raketos, nukritusios ant Juodosios jūros uostamiesčio Odesos, šrapnelis.

Jis sakė, kad šia dovana J. Trudeau norėta priminti, kaip Ukraina nukentėjo nuo Rusijos smūgių.

Su J. Trudeau taip pat pasikalbėjo grupė ukrainiečių karių, kurie buvo apmokyti Kanadoje.

Vienas iš jų, pulkininkas Petro Ostapčukas, žurnalistams sakė, jog kariai dalyvavo specializuotuose snaiperių, inžinierių ir jaunųjų vadų mokymuose.

„Man didelė garbė susitikti su ministru pirmininku“, – pareiškė jis.

Scanpix nuotr.

Kanados premjeras J. Trudeau atvyko į Kyjivą iš anksto neskelbto vizito

Kanados ministras pirmininkas J. Trudeau šeštadienį netikėtai apsilankė Kyjive, skelbia naujienų agentūra „Unian“. Anot Kanados transliuotojo CBC, J. Trudeau kelionė į Ukrainą buvo suplanuota griežtai laikantis slaptumo.

Įdomu, ką Putinas pasakė apie mūsų kontrpuolimą. Svarbu, kad Rusija visada tai jaustų: kad jiems, mano nuomone, liko nedaug laiko.

Vizitas prasidėjo vainikų padėjimu prie žuvusiųjų už Ukrainą atminimo sienos prie Šv. Mykolo auksakalių vienuolyno. CBC teigė, kad ministras pirmininkas Ukrainoje lankosi kartu su jo pavaduotoja Chrystia Freeland (Kristija Friland).

CBC pažymi, kad šis vizitas vyksta Rusijos okupantų sunaikintos Kachovkos hidroelektrinės padarinių, Ukrainos kontrpuolimo ir didėjančio Ukrainos gynybos ginklų poreikio kontekste.

Kol kas nei Kanados, nei Ukrainos pusė nepatvirtino J. Trudeau vizito į Ukrainą ir nepranešė apie jo planus. Internete pasirodė J. Trudeau nuotraukos prie atminimo sienos.

Paskutinį kartą Kanados ministras pirmininkas Ukrainoje lankėsi 2022 metų gegužės mėnesį. Tuomet J. Trudeau lankėsi Irpinėje, vėl atidarė Kanados ambasadą Ukrainoje ir surengė derybas su prezidentu Volodymyru Zelenskiu.


Šiame straipsnyje: Volodymyras Zelenskiskontrpuolimaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių