Tūkstančiai iraniečių gedi nukauto generolo Q. Soleimanio

Grasinimais Jungtinėms Valstijoms Irane prasidėjo kelias dienas truksiančios gedulo iškilmės, skirtos pagerbti per JAV bepiločio ataką Irake nukautą aukštą Irano generolą Qasemą Soleimanį. Į iškilmes pietvakariniame Ahvazo mieste susirinko tūkstančiai juodais rūbais vilkinčių iraniečių, kurie skandavo „Mirtis Amerikai“. Įtakingo generolo palaikai ankstyvą rytą buvo atgabenti į Ahvazą. Vakare kūnas bus perkeltas į sostinę Teheraną.

Pasak Irano naujienų agentūros „Isna“, žmonių minia susibūrė Molavio aikštėje. Televizija rodė verkiančius vyrus ir moteris, kurie skambant šiitiškoms gedulo giesmėms mušėsi sau į krūtinę. Daugelis laikė rankose Irano nacionalinių spalvų vėliavas ir nukauto generolo nuotraukas.

Aikštė ir aplinkinės gatvės buvo sausakimšos žmonių, rodė iš oro daryti vaizdai. Tarp susirinkusiųjų buvo vaikų, jaunuolių, karo su Iraku devintajame dešimtmetyje veteranų.

Q. Suleimanio kūnas į Ahvazą buvo atgabentas su dar penkių Irano revoliucinės gvardijos narių palaikais. Čia atvežtas ir nukauto Irako kovotojų lyderio Abu Mehdžio al-Muhandžio kūnas.

Irano parlamente Teherane parlamentarai kelioms minutėms nutraukė posėdį ir šaukė „Mirtis Amerikai“. Parlamento pirmininkas Ali Larijanis sakė: „Trumpai, klausykis, tai iraniečių tautos balsas“.

Q. Soleimanis antradienį bus palaidotas gimtajame Kermano mieste. Prieš tai keliuose Irano miestuose, įskaitant sostinę Teheraną, vyks gedulo ceremonijos. Planuojama, kad pirmadienį prie generolo kūno melsis Irano dvasinis lyderis ajatola Ali Khamenėjus. Tada palaikai dar vienai ceremonijai bus nugabenti į šventą Kumo miestą.

Q. Soleimanis buvo nukautas penktadienio rytą netoli Bagdado oro uosto per JAV bepiločio ataką, kurią surengti nurodė JAV prezidentas Donaldas Trumpas. Jis Irano generolą pavadino „teroristu Nr. 1“ pasaulyje. Q. Soleimanis esą planavo netrukus surengti išpuolį prieš JAV piliečius Irake.

Q. Soleimanis buvo vienas įtakingiausių savo šalies kariškių ir liūdnai pagarsėjusių „Al Kudso“ pajėgų, priklausančių Irano revoliucinei gvardijai, vadovas. Vadovybė Teherane paskelbė apie „didelį kerštą“ dėl generolo žūties.

JAV miestuose – demonstracijos prieš Irano generolo nužudymą

Dešimtyse JAV miestų žmonės šeštadienį išėjo į gatves, protestuodami prieš Irano generolo nužudymą. Apie 200 demonstrantų susirinko prie Baltųjų rūmų sostinėje Vašingtone. Jie skandavo: „Nėra teisingumo, nėra taikos, JAV – lauk iš Persijos įlankos regiono“. Žmones į protestus sukvietė kairiosios organizacijos.

„Mes neleisime, kad mūsų šalis įsitrauktų į dar vieną nutrūktgalvišką karą“, –sakė vienas demonstrantas prie Baltųjų rūmų. Protestuotojai nuo Baltųjų rūmų žygiavo prie netoliese esančio viešbučio „Trump International Hotel“. „Reikia nukreipti dėmesį? Pradėk karą“, – buvo parašyta ant vieno plakato, turint omenyje apkaltos procesą D. Trumpui.

Rengėjų duomenimis, protesto akcijos vyko 70 JAV miestų, tarp jų – Niujorke, Los Andžele ir Čikagoje. Garsiojoje Taimso aikštėje Niujorke vienas demonstrantas laikė plakatą su užrašu: „Karas nėra perrinkimo strategija“. Lapkritį JAV vyks prezidento rinkimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis...

Alis... portretas
kokio ten dar "nukauto"?...

Užuojauta tautai

Užuojauta tautai portretas
Amerika parodė visame gražume kokia jos demokratija..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių