Teisių gynėjų grupė: dešimtims Irano protestuotojų gresia mirties bausmė

Osle įsikūrusi „Irano žmogaus teisių“ (IHR) grupė antradienį pranešė, kad mažiausiai 100 iraniečių, suimtų per jau daugiau kaip 100 dienų visoje šalyje vykstančius protestus, gresia mirties bausmė.

Iraną protestai apėmė po to, kai rugsėjo 16 dieną mirė 22 metų kurdų kilmės iranietė Mahsa Amini, suimta Teherane už įtariamą griežtų šalies moterų aprangos taisyklių pažeidimą.

Anksčiau šį mėnesį Teheranas sustiprino represijas įvykdydamas mirties bausmę dviem vyrams, susijusiems su protestais. Tokiais valdžios institucijų veiksmais, pasak aktyvistų, siekiama sukelti visuomenės baimę.

Antradienį paskelbtoje ataskaitoje IHR nurodė 100 kalinių, kuriems gresia mirties bausmė, įskaitant mažiausiai 11 jau ja nuteistų.

Tarp IHR sąraše esančių sulaikytųjų yra penkios moterys.

Ataskaitoje teigiama, kad daugelis šių asmenų turi ribotas galimybes naudotis teisinio atstovavimo paslaugomis.

„Paskelbdami mirties nuosprendžius ir įvykdydami kai kuriuos jų, jie (valdžios institucijos) nori priversti žmones eiti namo“, – sakė IHR direktorius Mahmoodas Amiry-Moghaddamas (Mahmudas Amiris Modhadamas).

„Tai turi tam tikrą poveikį“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP, bet „tai, ką apskritai pastebėjome, yra daugiau pykčio prieš valdžią“.

„Jų strategija skleisti baimę per egzekucijas žlugo“, – pridūrė organizacijos direktorius.

Antradienį paskelbtame atnaujintame žuvusiųjų skaičiuje IHR nurodė, kad iki šiol žuvo 476 protestuotojai.

Gruodžio pradžioje Irano aukščiausioji saugumo institucija nurodė, kad žuvo daugiau kaip 200 žmonių, įskaitant saugumo pareigūnus.

Praėjusį mėnesį Jungtinės Tautos pranešė, kad nuo neramumų visoje šalyje pradžios suimta mažiausiai 14 tūkst. žmonių.

Gruodžio 12 dieną buvo viešai pakartas 23-ejų Majidrezas Rahnavardas (Madžidrezas Rahnavardas), kurį Mašhado miesto teismas nuteisė už dviejų saugumo pajėgų narių nužudymą peiliu.

Keturiomis dienomis anksčiau už saugumo pajėgų nario sužeidimą mirties bausmė buvo įvykdyta to paties amžiaus Mohsenui Shekari (Mohsenui Šekariui).

Teisminės institucijos teigia, kad dėl protestų mirties bausme nuteisti dar devyni asmenys, iš kurių dviem buvo leista atnaujinti bylos nagrinėjimą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kodel tiktai desimtims? Pi.der demokratinius banditus karti packemis. JevroPiderSojuzas turi buti sunaikintas.

Raketa

Raketa portretas
Uz dronus kacaplandijai turetu kai kam gresti mirties bausme?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių