Sibire iš šiluminės elektrinės į upę pateko didelis dyzelino kiekis

Sibire iš šiluminės elektrinės į upę patekus 20 tūkst. litrų dyzelino, vietos pareigūnai paskelbė ekstremalią padėtį.

Pasaulio gamtos fondas (WWF) antradienį gyrė vietos pastangas sulaikyti teršalus plūduriuojančia užtvanka, kad jie nepatektų į ežerą netoli Norilsko miesto, esančio už poliaračio.

Šios tarptautinės aplinkosaugos organizacijos paskelbtose palydovo nuotraukose matyti dideli išsiliejusių teršalų plotai Ambarnajos upėje, o vietos gyventojai socialinėje žiniasklaidoje skelbė vaizdo įrašus, kuriuose matyti užterštas vanduo.

Teršalai praėjusią savaitę išsiliejo iš pratrūkusios dyzelino talpos šiluminėje elektrinėje, esančioje už kelių kilometrų į vakarus nuo Norilsko.

Rusijos kasybos konglomeratas „Nornikel“, kuriam priklauso elektrinė, paskelbė, kad talpa buvo pažeista pradėjus grimzti atraminėms kolonoms, „be problemų laikiusioms ją 30 metų“.

Norilskas yra pastatytas ant amžinojo įšalo, ir pavojų jo infrastruktūrai kelia dėl klimato kaitos tirpstantis ledas.

„Nornikel“ ir praeityje buvo atsakinga už teršalų išsiliejimus. 2016 metais kompanija pripažino, kad teršalai iš „filtravimo užtvankos“ jos gamykloje pateko į kitą vietos upę, kurios vanduo buvo nusidažęs ryškiai raudonai. Už tą incidentą kompanija gavo mažesnę nei 1 tūkst. dolerių (895 eurų) baudą.

Krasnojarsko krašto prokuroras antradienį sakė, kad buvo paskelbta ekstremali padėtis vietos mastu ir pradėtas tyrimas dėl teršalų nutekėjimo.

Tyrimų komitetas, tiriantis rimtus nusikaltimus, paskelbė, kad 350 kv. m plote pasklido mažiausiai 20 tūkst. l teršalų.

„Nornikel“ direktorius Sergejus Lipinas sakė, kad 90 darbininkų komanda jau surinko 500 kub. metrų teršalų ir kad šis darbas tęsiamas.

Valstybinė aplinkosaugos priežiūros institucija pranešė, kad gruntinis vanduo neužterštas, o WWF paragino stebėti vandens kokybę pasroviui, kad toksiški produktai nepatektų į gamtos draustinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Andrius

Andrius portretas
Išsiliejo 20 tūkst.l teršalu kas mano galva išeina 20 kubu, o surinko 500 kubu, kažkaip idomiai čia

Tas

Tas portretas
Ar verta cia del tokio mazo kiekio tiek skalambinti? Birzu naftotieki kai pragrezia dar ne tiek prilieja! :)

Anonimas

Anonimas portretas
nuo kada tau judančiame vandenyje plėvelė stovi? Ji plaukė ir nuplaukė, nudvės kelios žuvys. na bet gamtosauga įrodys žinoma, kad tos žuvys yra auksinės, paskutinės rūšies, tokių daugiau nebėra. Žalos skaičiavimas gamtai vis dar tas galvosūkis, bandei kada metodiką žiūrėti? Pažiūrėk, ten kaip nori taip ir skaičiuoji.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių