Sibirą apėmusi šilumos banga tirpdo Arkties ledynus ir kursto miškų gaisrus

Jungtinių Tautų meteorologijos agentūra penktadienį perspėjo, kad praeitą mėnesį vidutinė temperatūra Sibire 10 Celsijaus laipsnių viršijo daugiametį vidurkį, o neįprastai šilti orai skatino niokojamus gamtinius gaisrus ties Šiaurės poliaračiu ir spartų jūrinio ledo tirpsmą Arkties vandenyne ties Rusijos pakrantėmis.

„Arktis šyla daugiau kaip dvigubai sparčiau nei pasaulio vidurkis. Tai daro poveikį vietos populiacijoms ir ekosistemoms, taip pat sukelia pasaulinių padarinių“, – sakoma penktadienį paskelbtame Pasaulio meteorologijos organizacijos (PMO) generalinio sekretoriaus Petteri Taalaso (Pėterio Talaso) pranešime.

Jis atkreipė dėmesį, kad sąlygos Žemės poliarinėse srityse lemia orus ir labai nuo jų nutolusiuose regionuose, kur gyvena šimtai milijonų žmonių.

PMO anksčiau pranešė, kad Rusijos Verchojansko mieste birželio 20-ąją buvo užfiksuota 38 laipsnių temperatūra. Agentūra pažymėjo, jog jeigu šie duomenys bus patvirtinti, tokia temperatūra būtų karščio rekordas ties Šiaurės poliaračiu. Be to, tą regioną daugelyje vietų niokojo dideli gaisrai.

Arktis šyla daugiau kaip dvigubai sparčiau nei pasaulio vidurkis. Tai daro poveikį vietos populiacijoms ir ekosistemoms, taip pat sukelia pasaulinių padarinių.

Agentūra pažymėjo, kad itin šilti orai susiję su didele „blokuojančia slėgio sistema“ ir į šiaurę nukrypusia atmosferos sraujyme, atnešusia į regioną įšilusio oro. Vis tik PMO taip pat atkreipė dėmesį į autoritetingų klimatologų neseniai paskelbtą vieną studiją, kurioje daroma išvada, jog stebimas temperatūros didėjimas būtų beveik neįmanomas be žmogaus veiklos skatinamo klimato šiltėjimo.

PMO nurodė, kad JAV Nacionalinio sniego ir ledo duomenų centro bei JAV nacionalinio ledo centro surinkta informacija rodo, kad kaitros banga Sibire „spartino ledo traukimąsi nuo Rusijos Arkties pakrančių, ypač nuo birželio pabaigos. Tai lėmė labai mažą jūrinio ledo kiekį Laptevų ir Banrenco jūrose“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

likimo ironija

 likimo ironija portretas
Pries kelis metus putka aiskino,kad klimato kaita blefas,o ruskyno ir Sibiro tai visai neliecia.Toks pat aiskiaregis ir demagogas kaip ir trumpulis,tas ruskiu naujasis caras iki gyvos galvos

Girinis

Girinis portretas
Zmonija sparciai zudo save ir trumpina zmonijos egzistavima zemeje iki 200-300metu ! Zeme liks tik be Zalumos ir zmonijos ! Zaluma yra zemes ir zmoniu gyvybes pagrindinis faktorius ! Zmogus dar sito nesuvokia ir sekmingai Zudo Zeme ir Zmonija !!!!!!!!!!!!!!!!!

Cha

Cha portretas
Kai tik Putinas pasitrauks, klimatas Sibire iš karto atvės...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių