Sakartvelo premjeras sugrįžti ketinančiam M. Saakašviliui grasina kalėjimu

Buvęs Sakartvelo prezidentas Michailas Saakašvilis bus suimtas, jei sugrįš į šalį, antradienį pareiškė ministras pirmininkas Iraklis Garibašvilis.

„Kai tik M. Saakašvilis įkels koją į mūsų žemę, jis bus suimtas ir pasiųstas į kalėjimą“, – žurnalistams sakė I. Garibašvilis, komentuodamas eksprezidento ketinimą šeštadienį sugrįžti į tėvynę.

Pasak premjero, „M. Saakašvilis buvo nuteistas už akių ir nusipelno kalėjimo“, o „jo viltis, kad žmonės išeis ir jį gins, yra klaidinga“.

„Šiandien mūsų valstybė yra stipri; šiandien – ne 2003-ieji, kai jis atėjo į valdžią chaoso ir destabilizacijos keliu. Bet kokiai provokacijai teisėtomis priemonėmis bus užkirstas kelias“, – pabrėžė vyriausybės vadovas.

Kai tik M. Saakašvilis įkels koją į mūsų žemę, jis bus suimtas ir pasiųstas į kalėjimą.

Pirmadienį M. Saakašvilis socialiniuose tinkluose pranešė įsigijęs lėktuvo bilietą skrydžiui iš Kijevo į Tbilisį spalio 2 dieną, kai Sakartvele vyks vietos valdžios rinkimai. Jis paragino savo šalininkus po balsavimo išeiti į miestų bei kaimų gatves ir „apginti pasiektą pergalę“.

Charizmatiškasis reformatorius, prezidento poste dirbęs 2004-2013 metais, feisbuke paskelbė nuotrauką, kurioje matomas šeštadienį vakare numatyto skrydžio į Tbilisį bilietas.   

„Būsiu Tbilisyje, kad kartu su jums ginčiau jūsų pasirinkimą rinkimuose“, – sakė jis socialiniame tinkle paskelbtame vaizdo kreipimesi.

53 metų M. Saakašvilis, didžiausios opozicinės partijos – Vieningojo nacionalinio judėjimo (VNJ) – įkūrėjas, ieškomas Sakartvelo valdžios dėl kaltinimų piktnaudžiavimu įgaliojimais. Eksprezidentas tvirtina, kad šie kaltinimai politiškai motyvuoti.

Pernai Sakartvelą apėmė politinė suirutė, kai opozicinės partijos atsisakė pripažinti parlamento rinikmų rezultatus, tvirtindamos, kad jie suklastoti. Rinkimus nedidele persvara laimėjo valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“.

Gegužę tarpininkaujant Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Charles'iui Micheliui (Šarliui Mišeliui) valdančioji partija ir opozicija pasirašė susitarimą, pagal kurį „Sakartvelo svajonė“ įsipareigojo sušaukti pirmalaikius parlamento rinkimus, jei šeštadienį vyksiančiuose vietos rinkimuose gaus mažiau nei 43 proc. balsų.

Tačiau liepą valdantieji vienašališkai pasitraukė iš susitarimo. Šis žingsnis sulaukė griežtos Europos Sąjungos ir Jungtinių Valstijų kritikos.

Savo vaizdo kreipimesi M. Saakašvilis tvirtino, kad tarpininkaujant ES sudarytas susitarimas tebegalioja. Anot jo, būsimi rinkimai yra „referendumas dėl [„Gruzijos svajonės“ įkūrėjo Bidzinos] Ivanišvilio pašalinimo iš valdžios“.  

Oligarchas B. Ivanišvilis, ekspremjeras ir turtingiausias žmogus Sakartvele, daugelio laikomas šalies pilkuoju kardinolu, nors jokio oficialaus posto neužima. 

Kritikai kaltina B. Ivanišvilį politinių oponentų bei jam nepalankių žurnalistų persekiojimu ir tvirtina, kad jis sukūrė korupcinę sistemą, kurioje privatūs interesai svarbesni už politiką.

Vakaruose stiprėjant nerimui dėl valdančiosios partijos atitolimo nuo demokratinio kurso, Jungtinės Valstijos užsiminė apie galimas sankcijas „Sakartvelio svajonės“ pareigūnams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Jūs tik pasižiūrėkit į tą šlykštų įžūlų snukį....net mūsiškiui toli iki jo ....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių