Rusų kariams giriantis, kad Bachmutas – „išlaisvintas“, Ukraina tai neigia

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį pareiškė, kad Rusijos kariai yra Bachmute, kurį Maskva diena anksčiau teigė užėmusi, tačiau tvirtino, kad šis Ukrainos rytuose esantis miestas nėra okupuotas.

„Šiandien jie (Rusijos kariai) yra Bachmute“, – sakė V. Zelenskis spaudos konferencijoje per Didžiojo septyneto (G-7) aukščiausiojo lygio susitikimą Hirošimoje.

Tačiau jis pridūrė: „Šiandien Bachmutas nėra okupuotas Rusijos.“

„Negaliu pasidalyti su jumis mūsų kariuomenės taktinėmis nuostatomis. Sunkiausia būtų, jei Bachmute būtų padaryta kokia nors taktinė klaida ir mūsų žmonės būtų apsupti“, – pridūrė Ukrainos lyderis.

Ukraina paneigė šeštadienį Rusijos pateiktus teiginius, kad Maskvos kariai visiškai užėmė miestą.

„Dėl mūsų karių veržimosi priemiesčiuose, kuris vis dar tęsiasi, priešui labai sunku būti Bachmute. Mūsų pajėgos iš dalies apsupo miestą“, – socialiniuose tinkluose pranešė Ukrainos gynybos viceministrė Hana Maliar, pridūrusi, kad Ukrainos pajėgos vis dar kontroliuoja kai kurias Bachmuto dalis.

Pajėgų vadas: Kyjivo pajėgos išlaiko tik nereikšmingą Bachmuto dalį, bet žengia į priekį

Kyjivas, gegužės 21 d. (AFP-BNS). Ukrainos kariuomenė sekmadienį pareiškė, kad vis dar kontroliuoja nežymią Bachmuto, kurį Rusija teigia užėmusi, dalį, bei veržiasi į priekį jo flanguose.

„Nepaisant to, kad dabar kontroliuojame nedidelę Bachmuto dalį, jo gynybos svarba nepraranda aktualumo“, – sakė Ukrainos sausumos pajėgų vadas Oleksandras Syrskis.

„Toliau žengiame į priekį flanguose Bachmuto apylinkėse“, – pridūrė jis.

Rusijos kariuomenė: Bachmutas – visiškai išlaisvintas

Rusijos kariuomenė vėlai šeštadienį pareiškė, kad Ukrainos rytuose esantis Bachmuto miestas, tapęs ilgiausio mūšio nuo Maskvos invazijos į Ukrainą pradžios vieta, yra visiškai išlaisvintas.

Pareiškimas pasirodė po to, kai Rusijos karinė samdinių bendrovė „Wagner“ paskelbė užėmusi šį miestą.

„Dėl „Wagner“ puolimo dalinių puolamųjų veiksmų, remiant „Pietinio“ dalinio artilerijai ir aviacijai, buvo užbaigtas Artiomovsko miesto išlaisvinimas“, – nurodė Rusijos gynybos ministerija, pavartojusi ankstesnį rusišką Bachmuto pavadinimą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasveikino „Wagner“ ir nacionalinę kariuomenę su šiuo laimėjimu, sakoma Kremliaus pranešime, kurį citavo Rusijos naujienų agentūros.

„Vladimiras Putinas pasveikino „Wagner“ šturmo dalinius ir visus Rusijos ginkluotųjų pajėgų dalinių kariškius, suteikusius jiems būtiną paramą ir priedangą, užbaigus Artiomovsko išlaisvinimo operaciją“, – Kremliaus pranešimą citavo naujienų agentūra TASS.

„Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas anksčiau šeštadienį pareiškė, kad Bachmutas visiškai kontroliuojamas, bet Kyjivas sakė, kad mūšiai tęsiasi, nors ir pripažino, kad padėtis yra kritinė.

Bachmute, druskos kasyklų mieste, kuriame kadaise gyveno 70 tūkst. žmonių, vyksta ilgiausias ir kruviniausias mūšis per daugiau nei metus trunkantį Maskvos plataus masto puolimą Ukrainoje.

J. Prigožino pareiškimas nuskambėjo tuo metu, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis dalyvavo Didžiojo septyneto (G-7) aukščiausiojo lygio susitikime Japonijoje.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojeužimtos teritorijosBachmutas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių