Rusijoje sulaikyta daugiau nei 4,6 tūkst. prieš karą Ukrainoje protestavusių žmonių

Sekmadienį per protestus prieš Maskvos karo veiksmus Ukrainoje Rusijos miestuose buvo sulaikyta daugiau kaip 4 600 žmonių, pranešė stebėtojai.

Policijos atstovė žiniasklaidai sakė, kad Maskvoje buvo sulaikyta 1 700 žmonių iš maždaug 2 500, dalyvavusių „nesankcionuotame proteste“, o antrajame pagal dydį Sankt Peterburgo mieste per mažesnį, maždaug 1 500 žmonių, mitingą buvo sulaikyta 750 žmonių, pranešė Rusijos naujienų agentūros.

Nepriklausomo žiniasklaidos projekto „OVD-Info“, stebinčio sulaikymus per opozicijos protestus, duomenimis, 65 Rusijos miestuose ir miesteliuose sulaikyti 4 644 žmonės.

Stebėtojai teigia, kad policija prieš protestuotojus naudojo elektrošoką.

Jie taip pat paskelbė liudininkų nuotraukas ir vaizdo įrašus „Telegram“ programėlėje. Ten matyti, kaip riaušių policija muša protestuotojus lazdomis, o demonstrantų veidais bėga kraujas.

Žymiausia Rusijos teisių gynimo grupė „Memorial“ pranešė, kad vienas iš pagrindinių jos aktyvistų Olegas Orlovas buvo sulaikytas sostinės Maniežnajos aikštėje, kai laikė plakatą.

Kita kovos už žmogaus teises veteranė Svetlana Ganuškina, kuri buvo įvardijama kaip potenciali Nobelio premijos laureatė, buvo sulaikyta Maskvoje per savo 80-ąjį gimtadienį.

Policijos mikroautobusas, vežęs grupę sulaikytųjų į policijos nuovadą, apvirto per eismo įvykį, jo metu buvo sužeisti devyni žmonės, iš kurių šeši – visuomenės atstovai, pranešė miesto policija.

Sankt Peterburge, prie miesto centre esančio pastato „Gostinnyj Dvor“, kur paprastai renkasi protestuotojai, patruliavo gausios riaušių policijos pajėgos.

Šie protestai vyko po to, kai šimtai žmonių buvo sulaikyti per demonstracijas šalies rytuose, pavyzdžiui, Sibiro mieste Novosibirske ir Uralo mieste Jekaterinburge.

Rusijos policija penktadienį perspėjo, kad visi bandymai sekmadienį surengti neteisėtas demonstracijas bus „nedelsiant numalšinti“, o organizatoriams ir dalyviams bus pateikti kaltinimai.

Nuo vasario 24 dienos, kai prezidentas Vladimiras Putinas įsakė į Ukrainą įvesti kariuomenę ir vykdyti „specialiąją operaciją“, sulaikytų demonstrantų skaičius išaugo iki daugiau kaip 10 000.

Nepaisant oficialaus susidorojimo su demonstracijomis ir protestuotojų, kuriems gresia kalėjimo bausmės, nuo to laiko protestai vyksta kasdien.

Penktadienį įkalintas Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas paragino šalininkus sekmadienį rengti protestus „visose centrinėse Rusijos ir viso pasaulio aikštėse“.

Jis ragino rusus kasdien rengti protestus, sakydamas, kad jie neturėtų tapti „išsigandusių bailių tauta“.

Penktadienį V. Putinas pasirašė įstatymą, kuriuo už „melagingų naujienų“ apie Rusijos kariuomenę skelbimą numatoma laisvės atėmimo bausmė iki 15 metų.

Policija Kemerovo srityje Urale nubaudė vyrą 60 tūkst. rublių (624 JAV dolerių) bauda už tai, kad jis ragino žmones rengti demonstracijas prieš „specialiąją Ukrainos demilitarizavimo operaciją“, pranešė valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“, teigdama, kad tai buvo pirmas žinomas naujojo teisės akto pritaikymo atvejis.


Šiame straipsnyje: protestai Rusijojesulaikyti žmonėskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių