Protestai Baltarusijoje neslopsta: į gatves išėjo tūkstančiai žmonių

Tūkstančiai protestuotojų sekmadienį išėjo į Baltarusijos miestų gatves, palaikydami spaudimą Aliaksandro Lukašenkos režimui dėl ginčijamos jo pergalės rugpjūtį vykusiuose prezidento rinkimuose.

Sostinėje Minske A. Lukašenkos kritikai rinkosi į po visą miestą išsibarsčiusius protestus. Kai kuriuose jų dalyvavo kelios dešimtys žmonių, o į kitus susirinko ir po kelis šimtus dalyvių.

Žmogaus teisių centras „Viasna“ pranešė, kad Minske ir kituose miestuose sulaikyta per 30 žmonių.

Gatvėse patruliavo milicija su tarnybiniais šunimis, taip pat buvo dislokuota karių ir vandens patranka.

Po to, kai rugpjūčio 9-ąją įvyko prezidento rinkimai, kurių nugalėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, šaliai vadovaujantis nuo 1994-ųjų, Baltarusiją užklupo rimčiausia politinė krizė šiuolaikinėje istorijoje: protestuotojai išėjo į gatves, o valdžia griežtai dorojasi su opozicija.

Kiekvienas naujas mitingas neleidžia režimui meluoti, kad protestai baigėsi.

Ištisus mėnesius dešimtys tūkstančių žmonių didžiule kolona išeidavo į Minsko gatves, bet pastarosiomis savaitėmis protestuotojai pakeitė savo taktiką, kad išvengtų didelio masto sulaikymų. Dabar žmonės renkasi į daugybę mažesnių protestų visame mieste.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tvirtina, kad Baltarusijos prezidento rinkimai buvo suklastoti, ir jų nugalėtoja laiko politikos naujokę Sviatlaną Cichanouskają, kovoje dėl prezidento posto pakeitusią savo įkalintą vyrą.

S. Cichanouskaja, kuri šiuo metu yra Lietuvoje, gyrė žmones, kurie ir toliau išeina į gatves.

„Visas pasaulis mato protesto judėjimą Baltarusijoje“, – prieš sekmadienio mitingus sakė 38 metų opozicijos lyderė.

„Kiekvienas naujas mitingas neleidžia režimui meluoti, kad protestai baigėsi“, – pridūrė ji.

Nuo sekmadienio Baltarusija laikinai uždarė valstybės sausumos sienas. Toks sprendimas argumentuotas pastangomis pažaboti koronaviruso plitimą, tačiau opozicija jį laiko dar viena priemone kitokiai nuomonei slopinti.

Dekretas draudžia išvykti iš šalies Baltarusijos piliečiams ir užsieniečiams, turintiems nuolatinį ar laikiną leidimą gyventi šalyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kauniete TO SKAITYTOJAS

kauniete TO SKAITYTOJAS portretas
Teisingai parašei TARAKONE STOROŠAI LAUK IŠ BALTARUSIJOS SU SAVO PEDOFILU PEDERASTU POLITIKA baltarusei kovokit už savo tėvyne už savo vaikus už savo tėvynės turtus nes tie iškrypėlei stengesi iš jusu atimti melskitės savo prezidentui tik neaišku už kieno laisve tu asile kovoji už gabriuko milijonus ubage besmegeni SKAITYTOJAU

onute

onute portretas
STOROŠINIA KELE BANGAS O KUR IŠRINKTOJI AR VIS DAR VAŽINĖJA IR KAULINA PINIGUS IŠ BUKAGALVIU

JONAS

JONAS portretas
Ar tokia jau bloga padėtis kad rodote rugpiučia mėn banditėlius kelenčius maišta baltarusijoje ten gyvena brolis ir kasdien kalbam jokiu protestu nėra visi chuliganai patvarkyti kad eitu dirbti IR TIKRAI TAUTA BALSUOS UŽ LUKAŠENKA
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių