Prasidėjo brangiausiu per visą JAV istoriją laikomas „El Chapo“ teismo procesas

  • Teksto dydis:

Laikantis griežčiausių saugumo priemonių, pirmadienį Niujorke prasidėjo procesas prieš liūdnai pagarsėjusį Meksikos narkomafijos bosą Joaquiną „El Chapo“ Guzmaną - teisme Brukline pradėtas prisiejusiųjų rinkimas. 12 žiuri narių (bus išrinkti ir šeši atsarginiai kandidatai) turės priimti sprendimą dėl ilgamečio „Sinaloa“ kartelio vadeivos kaltės.

Prisiekusiųjų rinkimų procesas saugumo sumetimais vyks nedalyvaujant visuomenei. Jis truks iki penktadienio. Prisiekusieji renkami iš 100 pretendentų. Pirmadienį 17 jų buvo atmesta, tarp jų – dvi moterys. Visi jie reiškė susirūpinimą dėl galimo narkomafijos kartelio keršto.

Viena moteris sakė, jog baiminasi, kad „El Chapo“ šeima gali keršyti prisiekusiesiems ir jų šeimoms. Ji jaučianti „baimę“ ir „nesaugumą“.

Prisiekusiesiems galios griežčiausios saugumo priemonės: jų pavardės nebus skelbiamos, jie kaskart į teismą bus eskortuojami. Spėjama, kad procesas dėl didelių saugumo priemonių ir apsaugos programų gali tapti brangiausiu JAV istorijoje.

Procese, kuris turėtų trukti keturis mėnesius, 61-erių J. Guzmanui, be kita ko, teks atsakyti už narkotikų kontrabandą, ginklų prekybą ir pinigų plovimą. Remiantis kaltintojais, jo vadovaujamas Meksikos „Sinaloa“ kartelis 1989-2014 metais į JAV įvežė beveik 155 tonas kokaino ir didelius kiekius kitų narkotikų. J. Guzmanui gresia kalėjimas iki gyvos galvos griežto režimo kalėjime.

J. Guzmanas, kuris Meksikoje dukart pabėgo iš kalėjimo ir kuris 2017 metų sausį buvo išduotas JAV, nuo tada kasdien 23 valandas praleidžia belangėje vienutėje. Jį lankyti gali tik jo advokatai ir septynmetės jo dvynukės. „El Chiapo“ 29-erių metų žmona Emma Coronel lankymo teisės neturi. 

„Šis teismo procesas tikriausiai bus brangiausias per JAV istoriją“, – sakė teisininkas iš Šiaurės Karolinos Robas Heroy, gynęs kitus meksikiečių narkotikų baronus. Kaštai apims apsaugos programas bent jau kai kuriems iš kelių šimtų numatomų liudytojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Ir Lietuva turi savo ilgiausią ir brangiausią ,,El Chappo'',tai ,,Eli Masiuli''.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių