Per potvynius JAV šiaurės rytuose žuvo mažiausiai 44 žmonės

Per staigius potvynius, kuriuos sukėlė uragano „Ida“ likučiai, ketvirtadienio naktį keturiose JAV valstijose žuvo mažiausiai 44 žmonės. Šis meteorologinis įvykis laikomas „istoriniu“, dėl jo pareigūnai kaltina klimato kaitą.

Rekordinis kritulių kiekis, paskatinęs precedento neturintį nepaprastosios padėties įvedimą Niujorke, pavertė gatves upėmis ir privertė uždaryti metropoliteną, kai vanduo nuo platformų kriokliais ėmė kristi ant bėgių.

Prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį paskelbė nepaprastąją padėtį Niujorko ir Naujojo Džersio valstijose, nurodydamas federalinėms nelaimių valdymo agentūroms koordinuoti visokeriopos pagalbos teikimą.

Niujorko gyventojai ketvirtadienį pabudę išvydo giedrą dangų, miesto gyvenimas atgijo, tačiau buvo matyti naktį praūžusios stichijos palikti pėdsakai: gyventojai šalino nukritusias medžių šakas nuo kelių, metro darbas irgi po truputį buvo atkurtas.

Svetainės poweroutage.us duomenimis, iki ketvirtadienio vakaro be elektros buvo likę apie 38 tūkst. namų Pensilvanijoje, 24 tūkst. – Naujajame Džersyje ir 12 tūkst. – Niujorke. Tai žymiai mažiau nei buvo dieną.

Retas atvejis, kai tokios audros užklumpa Amerikos šiaurės rytų pakrantę. Jos kyla todėl, kad dėl klimato kaitos šiltėja paviršinis vandenynų sluoksnis.

Dėl atšilimo ciklonai tampa galingesni ir perneša daugiau vandens, o tai kelia vis didesnę grėsmę pakrančių bendruomenėms visame pasaulyje, teigia mokslininkai.

Anapolyje, už 30 km nuo Vašingtono, viesulas laužė medžius ir vartė elektros stulpus.

Ketvirtadienio vakarą viesulas smogė ir turistų mėgstamam Keip Kodui Masačusetso valstijoje.

Nacionalinė orų tarnyba perspėjo, kad viesulų pavojus dar neišnyko, o padidintas stebėjimas išlieka pietinėje Konektikuto dalyje, šiauriniame Naujajame Džersyje ir pietiniame Niujorke, uraganui „Ida“ pasukus į šiaurę per Naująją Angliją.


Šiame straipsnyje: IDAuraganasJAVžuvę žmonės

NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
gamta su klimato pokiciais kuriuos sukele homosapiens valosi nuo siu /bakteriju/ visais imanomais budais========
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių