Po 27 metų Nyderlandai atsiprašė už genocidą Srebrenicoje

Pirmadienį Nyderlandai pareiškė „nuoširdžiausią atsiprašymą“ Srebrenicos žmonėms – pirmą kartą po daugelio metų, kai per Balkanų karą Nyderlandų pajėgoms nepavyko užkirsti kelio genocidui šiame Bosnijos mieste.

„Tarptautinė bendruomenė nesugebėjo pasiūlyti tinkamos apsaugos Srebrenicos žmonėms. Nyderlandų vyriausybė irgi atsakinga už (...) šią nesėkmę. ​​Dėl to mes labai atsiprašome“, – per ceremoniją Potočaryje sakė Nyderlandų gynybos ministrė Kasja Ollongren.

Balkanų karai pratrūko praėjusio amžiaus dešimtąjį dešimtmetį, kai Jugoslavija ėmė byrėti ir galiausiai suskilo į kelias naujas šalis. Vienos baisiausių kovų vyko Bosnijoje ir Hercegovinoje, ten etninės serbų pajėgos kovėsi su musulmonų ir etninių kroatų pajėgomis dėl teritorijos kontrolės.

1995 m. vasarą Jungtinių Tautų vadovaujamos Nyderlandų pajėgos turėjo apginti Srebrenicos miesto gyventojus, daugiausia musulmonus. Tačiau jos nepasipriešino, kai tų metų liepos 11 d. Ratko Mladičiaus vadovaujamos etninės serbų pajėgos įsiveržė į miestą. Etninės serbų pajėgos nužudė apie 8 tūst. musulmonų vyrų ir berniukų, tai laikoma baisiausiu nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos genocido incidentu Europoje.

„Negalime palengvinti jūsų kančių. Tačiau galime pažvelgti istorijai tiesiai į akis“, – sakė K. Ollongren per ceremonijas, surengtas po 27 metų.

Nyderlandai ir praeityje kalbėjo apie politines nesėkmes, bet niekada tiesiogiai neatsiprašė. K. Ollongren taip pat aiškiai pasisakė, kad didžioji kaltės dalis ir toliau tenka žudynes vykdžiusioms jėgoms.


Šiame straipsnyje: SrebrenicaNyderlandaigenocidas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nu taip

Nu taip portretas
Cia rimtai? Serbai zudo su rusu pagalba, o atsipraso nyderlandai ;))))))
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių