Peru vyriausybė teigia, kad naftos išsiliejo dvigubai daugiau nei manyta

Naftos išsiliejimas prie Peru krantų, kurį sukėlė ugnikalnio išsiveržimas už tūkstančių mylių, yra dvigubai didesnis nei buvo pranešta anksčiau, penktadienį pranešė vyriausybė.

Šis pranešimas buvo paskelbtas praėjus kelioms valandoms po to, kai teismas uždraudė keturiems Ispanijos naftos bendrovės „Repsol“ direktoriams 18 mėnesių išvykti iš šalies. Šiai bendrovei priklauso naftos perdirbimo gamykla, kurioje įvyko nelaimė.

Aplinkos ministras Rubenas Ramirezas žurnalistams sakė, kad sausio 15 dieną į jūrą išsiliejo „skaičius, lygus 11 900 barelių“, o ne 6 000, kaip buvo skelbta anksčiau (1 barelis – apie 159 litrai).

„Repsol“ patvirtino, kad skaičius išties didesnis, tačiau pateikė šiek tiek mažesnį įvertinimą nei ministras.

Išsiliejimas, kurį Peru vyriausybė apibūdino kaip „ekologinę katastrofą“, įvyko tuo metu, kai su Italijos vėliava plaukiojantis tanklaivis „Mare Doricum“ iškrovinėjo naftą La Pampiljos naftos perdirbimo gamykloje, esančioje prie pat Peru krantų, maždaug už 30 kilometrų į šiaurę nuo Limos.

„Repsol“ sakė, kad tanklaivį užklupo vadinamosios klastingos bangos, kurias sukėlė cunamis, susidaręs po didžiulio ugnikalnio išsiveržimo netoli Tongos, esančios toliau nei už 10 tūkst. kilometrų.

Pasak prokurorų, naftos dėmę vandenyno srovės nuvilko maždaug 140 kilometrų į šiaurę nuo naftos perdirbimo gamyklos, dėl to žuvo nenustatytas skaičius žuvų ir jūros paukščių.

Be to, šimtai vietinių žvejų negalėjo ištraukti iš vandens savo valčių. Jie surengė protestus prieš Ispanijos įmonę.

Aplinkos viceministras Alfredo Mamanis sakė, kad iš jūros ir maždaug 20 paplūdimių buvo išvalyta 4 225 bareliai naftos, t. y. šiek tiek daugiau nei trečdalis viso kiekio.

Peru pareikalavo iš „Repsol“ kompensacijos, be to, energetikos milžinei gresia galima 34,5 mln. JAV dolerių dydžio bauda, pranešė Aplinkos ministerija. O „Repsol“ prezidentui, jei jis bus pripažintas kaltu, gresia laisvės atėmimo bausmė nuo ketverių iki šešerių metų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
Ir toliau pirkime ekologiškas Peru šilauoges, pomidoriukus:)))
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių