Olandų gydytoja stojo prieš teismą istorinėje eutanazijos byloje

  • Teksto dydis:

Nyderlanduose pirmadienį prieš teismą stojo gydytoja, atlikusi eutanaziją sunkia demencijos forma sergančiai, bet norą numirti pareiškusiai pacientei, pranešė prokurorai.

Gydytoja, kurios pavardė nenurodoma, stojo prieš Hagos apygardos teismą, nagrinėjantį pirmą tokio pobūdžio bylą dėl 2016 metais jos suteiktos pagalbos numirti  74 metų pacientei, kuriai buvo nustatyta Alzheimerio (Alcheimerio) ligos vėlyva stadija.

Įtariama, kad dabar jau į pensiją išėjusi 68 metų gydytoja savo pacientei į kavą įmaišė migdomųjų, tačiau procedūros metu pacientė netikėtai pabudo ir gydytojai teko prašyti senutės šeimos, kad ją palaikytų, kol procedūra bus baigta.

„Gydytojai pareikšti kaltinimai dėl eutanazijos vykdymo nesilaikant nustatytų griežtų procedūros taisyklių“, – naujienų agentūrai AFP sakė prokuratūros atstovas Vincentas Veenmanas (Vinsentas Venmanas).

„Tai pirmoji tokia byla“ Nyderlanduose, pridūrė jis.

Nyderlandų prokuratūra vėliau išplatino pareiškimą, kuriame nurodyta, kad bausmė medikei negresia, net jeigu ji bus pripažinta kalta.

Teisėjai savo nuosprendį turėtų paskelbti po dviejų savaičių.

Nyderlandai 2002 metais tapo pirmąja pasaulyje eutanaziją įteisinusia valstybe. Tačiau ši procedūra atliekama tik laikantis šalies įstatymuose numatytų griežtų reikalavimų.

Byloje minimi faktai, įvykę keturi metai iki moters mirties, kai jai pirmą kartą buvo diagnozuotas Alzheimeris liga – neurodegeneracinis susirgimas, ilgainiui atimantis pacientų protinius gebėjimus.

Rašytiniame pareiškime, kuriuo moteris išsakė savo valią, ji tvirtino, kad norėtų, jog geriau jai būtų atlikta eutanazija, kad tik nereikėtų keltis į demencija sergantiems pacientams skirtus namus, sakė prokurorai.

„Aš noriu būti pajėgi pati sugebėti nuspręsti, kada tinkamas laikas (numirti), kad dar turėčiau sveiką protą“, – taip pat sakoma pacientės pareiškime, kurio ištraukas paskelbė visuomeninis transliuotojas NOS.

Netrukus po to moteris buvo atiduota globai. Vienas geriatrijos specialistas nustatė, kad, remiantis jos prašymu, moteriai gali būti suteikta pagalba numirti. Šią išvadą patvirtino dar du nepriklausomai gydytojai, nurodė NOS.

Mirties dieną moteris išgėrė kavos su migdomaisiais ir nieko nesuvokė. Per procedūrą jos duktė ir vyras buvo šalia.

Tačiau „moteris buvo sutrikusi ir gydytoja nematė prasmės ją pakonsultuoti“, – nurodė NOS.

Atliekant eutanaziją pacientė netikėtai atsibudo ir atsisėdo, todėl artimieji turėjo ją laikyti, kol ji numirė, sakoma pranešime.

„Esminis klausimas šioje byloje – kaip ilgai gydytojas turi konsultuoti demencija sergantį pacientą, jeigu esant ankstyvai ligos stadijai pacientas jau paprašė eutanazijos“, – sakė prokuratūros atstovė Sanna van der Harg (Sana van der Harg).

„Neabejojame gydytojos gerais ketinimais“, – pridūrė ji.

Tačiau, prokurorų nuomone, prieš imdamiesi eutanazijos gydytojai turėjo „daugiau pasikalbėti su demencija sergančia paciente“, nurodė S. van der Harg.

„Įstatymas neduoda vienareikšmiško atsakymo, todėl dabar kreipiamės į teisėją šioje byloje“, – paaiškino ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dalia

Dalia  portretas
Tiems,kurie nemate zmoniu,serganciu demencija ar Alhaizmeriu,siulyciau apsilankyti slaugos namuose ir tada rasineti apie zmgzudystes.Kiekvienas turi teise nuspresti,kada ir kaip jam oriai iseiti

Bhkout

Bhkout portretas
Kas vyksta pasaulyje ,baisu net pagalvoti.Žudikus įteisinti pradėjo.

Cianidas

Cianidas portretas
Kol jobani bažnytininkai turės įtakos Lietuvos žmonių ir valdžios sąmonei, tol tik pasvajoti galiu apie eutanazijos įteisinimą. O jei kas susidurs su demensija, tai net jokios globos nebūtų, nei neipirks
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių