Nikaragvoje suimtas jau septintas kandidatas į prezidentus

Šeštadienį Nikaragvoje buvo suimtas dar vienas kandidatas į prezidentus, pranešė policija. Tai jau septintas kandidatas, kurio atsikratė Danielio Ortegos vyriausybė, artėjant lapkričio 7 dieną vyksiantiems rinkimams.

Noeliui Vidaurre‘ui buvo skirtas namų areštas, apkaltinus jį „kenkiant šalies suverenitetui“. Šį ir ankstesnius suėmimus pasmerkė JAV ir Europos Sąjunga.

Ilgametis Nikaragvos lyderis D. Ortega, manoma, per ateinančius rinkimus sieks ketvirtos iš eilės prezidento kadencijos.

75 metų D. Ortega bus valdančiojo „Sandinistų nacionalinio išsivadavimo fronto“ kandidatas į prezidentus, praėjusią savaitę patvirtino Nikaragvos asamblėjos pirmininkas Gustavo Porrasas.

Birželio 2 dieną prasidėjo susidorojimas su politiniais konkurentais. D. Ortegos vyriausybės nurodymu buvo surengta serija reidų į namus ir naktinių suėmimų, jie apkaltinti tuo, jog esą kelia grėsmę Nikaragvos „suverenitetui“.

Šeštadienį politikos apžvalgininkui Jaime Arellano‘ui taip pat buvo skirtas namų areštas.

Susidorojimas su oponentais lėmė tarptautinį pasmerkimą ir naujas sankcijas, o JAV įvardijo ilgalaikį šalies vadovą „diktatoriumi“.

ES pareiškė, kad „neįmanoma“, jog lapkričio mėnesio rinkimai „būtų bent kiek panašūs į demokratinius“.

Praeityje garsėjęs kaip marksistas, D. Ortega ir jo vadovaujami sandinistai (pagal generolo Sandino, 1927–1933 metais kovojusio partizaninį karą prieš amerikiečius, pavardę) visuomenei pritariant, nuvertė korumpuotą autokratinį režimą ir 1979 metais perėmė šalies kontrolę.

1984 m. jis buvo išrinktas prezidentu ir valdė iki 1990 m., kai jį nugalėjo Violeta Barrios de Chamorro, o 2007 m. vėl grįžo į valdžią. Jis laimėjo dvejus rinkimus iš eilės.

Cristiana Chamorro, buvusios prezidentės V. Chamorro duktė ir daugelio vertinta kaip potencialiausia kandidatė, galinti šiemet nugalėti D. Ortegą, tapo pirmuoju taikiniu. Dabar jai skirtas namų areštas dėl vyriausybės kaltinimų pinigų plovimu.

D. Ortega kaltinamas dėl vis didėjančio autoritarizmo šalyje, ypač po žiaurių represijų prieš antivyriausybines demonstracijas 2018 metais, per kurias žuvo daugiau kaip 300 žmonių, o tūkstančiai žmonių turėjo bėgti iš šalies, teigia žmogaus teisių organizacijos.

Šalies viceprezidentė nuo 2017 metų yra D. Ortegos žmona Rosario Murillo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Sankcijas Nikaragvai. Landsbergi, kur tu ?

juk

juk portretas
aisku kad tai globalistu statytinis kratosi konkurentu ka norejo atlikt ir su batka betne tas lygis ir netas kontinentas apsigrauze bet is pa stymo dar bando si politcirka bidosvab pasispardyme=====
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių