Mirė JAV Aukščiausiojo Teismo teisėja R. Bader Ginsburg

Po kovos su kasos vėžiu mirė Jungtinių Valstijų Aukščiausiojo Teismo teisėja Ruth Bader Ginsburg (Rut Beider Ginsberg), penktadienį pranešė šalies galutinės instancijos teismas.

Jai buvo 87 metai.

R. B. Ginsburg mirė „šį vakarą apsupta šeimos savo namuose Vašingtone“, sakoma teismo pranešime.

Aukščiausiojo Teismo teisėja R. B. Ginsburg 1993 metais paskyrė tuometinis prezidentas Billas Clintonas (Bilas Klintonas). Itin populiari liberalių pažiūrų teisėja ne savo noru tapo socialinių tinklų ikona ir yra pelniusi „Grėsmingosios RBG“ (The Notorious RBG) pravardę, įkvėptą velionio reperio „The Notorious B.I.G“ pseudonimo.  

Likus vos 46 dienoms iki prezidento rinkimų, JAV vadovui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) atsiveria galimybė jos įpėdiniu paskirti konservatyvų teisėją ir taip dešimtmečiams įtvirtinti teisme konservatyvią daugumą.

D. Trumpas, kuriam apie R. B. Ginsburg mirtį buvo pranešta jam esant rinkimų kampanijos mitinge, paskelbė pranešimą, kuriame pavadino ją „teisės titane“, tačiau nenurodė, ar ketina skubėti paskirti naują Aukščiausiojo Teismo teisėją.

Pasirodžius žiniai apie netektį, ėmė plūsti pareiškimai teisėjos atminimui pagerbti.

„Mūsų tauta prarado istorinio reikšmingumo teisininkę“, – sakė Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Johnas Robertsas (Džonas Robertsas).

D. Trumpo pirmtakas Barackas Obama (Barakas Obama) tviteryje pareiškė, kad R. B. Ginsburg „kovojo iki galo, sirgdama vėžiu, tvirtai tikėdama mūsų demokratija ir jos idealais“.

Demokratų kandidatas į prezidentus Joe Bidenas (Džo Baidenas) sakė, kad ji buvo „Amerikos didvyrė, teisinės doktrinos milžinė ir nenumaldomas balsas siekiant to aukščiausio Amerikos idealo – „Vienodo teisingumo pagal įstatymą“.

Buvęs JAV vadovas Jimmy Carteris (Džimis Karteris) pavadino ją „teisingumo švyturiu“, o buvusi valstybės sekretorė ir kandidatė į prezidentus Hillary Clinton (Hilari Klinton) padėkojo už tai, kad ji nutiesė kelią „daugybei moterų“.

Vašingtone šimtai ašarojančių gedinčiųjų atėjo padėti gėlių ir uždegti žvakių prie Aukščiausiojo Teismo, kur R. B. Ginsburg dirbo 27 metus, o darbų nenutraukė net atsidūrusi ligoninėje.

Aukščiausiojo Teismo teisėjai JAV yra skiriami visam gyvenimui. R. B. Ginsburg buvo ne kartą sakiusi, kad pasitrauks tik tuomet, kai jaus nebegalinti susidoroti su darbo krūviu.

Vyriausia pagal amžių šio teismo teisėja buvo laikoma jo liberalaus sparno, nuo 2017 metų D. Trumpui paskyrus du konservatyvius teisėjus sumažėjusio iki keturių narių, branduoliu.

Jei būtų paskirtas šeštasis konservatyvus teisėjas, teismas galėtų panaikinti teisę į abortą, sustiprinti verslo galias ir sumažinti per pastaruosius tris dešimtmečius mažumoms bei LGBTQ (lesbiečių, gėjų, biseksualų, translyčių asmenų) bendruomenei suteiktas teises.

Praėjus vos kelioms minutėms nuo žinios apie R. B. Ginsburg mirtį, užvirė įnirtinga politinė kova – J. Bidenas įspėjo, kad likus tiek nedaug laiko iki lapkričio 3-osios prezidento rinkimų D. Trumpas neturi teisės teikti kandidato į teisėjus.

Manoma, kad demokratai sieks atidėti paskyrimą – tai bus itin sunku pasiekti, nes respublikonai kontroliuoja Senatą, kuris turi pritarti teisėjo kandidatūrai.

„Nuostabus gyvenimas“

1933 metais Brukline gimusi R. B. Ginsburg buvo teisės mokyklos pažiba tais laikais, kai reta moteris studijavo teisę, o vėliau – teisės profesorė, padariusi didžiulį poveikį įtvirtinant moterų ir mažumų teises.

Ji mirė pirmąjį žydų Naujųjų metų šventės Roš Hašanos vakarą.

Tuo metu, kai buvo paskelbta naujiena, D. Trumpas per rinkimų kampanijos mitingą Minesotoje ant scenos sakė kalbą. Apie R. B. Ginsburg mirtį po kalbos jam pranešė žurnalistai.

„Ji ką tik mirė? O... Nežinojau, – pareiškė prezidentas. – Galite su manim nesutikti, bet ji buvo nuostabi moteris, gyvenusi nuostabų gyvenimą.“

Vėliau jis paskelbė oficialų pareiškimą, o Baltieji rūmai ir Kongresas, pagerbdami velionę, iki pusės stiebo nuleido vėliavas.

Rinkimų klausimas

Viena vertus, R. B. Ginsburg mirtis suteikia D. Trumpui galimybę įtvirtinti teisme konservatyvią daugumą – galbūt dešimtmečiams. Žiniasklaida praneša, kad naujas kandidatas gali būti paskelbtas greitai.

Antra vertus, ši žinia gali sutelkti demokratų rinkėjus.

Pats D. Trumpas rugpjūtį sakė, kad nedvejodamas įvardytų naują teisėją, nors iki rinkimų ir liko nedaug laiko, o praėjusią savaitę pristatė 20 galimų kandidatų – visi jie labai konservatyvūs.

J. Bidenas penktadienį įspėjo, kad „rinkėjai turėtų pasirinkti prezidentą, o prezidentas – teisėją, kurio kandidatūrą teiks Senatui“.

„Tokios pozicijos respublikonų Senatas laikėsi 2016 metais, kai iki rinkimų buvo likę beveik 10 mėnesių. Tokios pozicijos JAV Senatas privalo laikytis ir šiandien“, – pabrėžė jis.

J. Bidenas turėjo omenyje Senato daugumos lyderio Mitcho McConnello (Mičo Makonelo) 2016-aisiais – paskutiniaisiais B. Obamos kadencijos metais – priimtą sprendimą blokuoti prezidento pateiktą kandidatą į teisėjus. Kitais metais savo kandidatą pateikė D. Trumpas.

M. McConnellas penktadienį nesutiko, kad tuomet sukūrė precendentą.

„Jungtinių Valstijų Senate bus balsuojama dėl prezidento D. Trumpo kandidato“, – sakoma jo pareiškime.

Pasak Ričmondo universiteto teisės profesoriaus Carlo Tobiaso (Karlo Tobijaso), ant kortos pastatyta itin daug.

„Politinė kova bus itin įnirtinga, nes paskyrus labai konservatyvų žmogų, tai bus konservatyviausias teismas per šimtmetį“, – sakė jis.

Pati R. B. Ginsburg gerai suvokė, kokią įtaką jos sveikatos būklė turi pusiausvyrai teisme, o jos gerbėjai nerimavo, nes pastaruosius dvejus metus jai vis dažniau teko lankytis ligoninėje.

Anot JAV visuomeninio radijo „National Public Radio“ (NPR), teisėja šią savaitę apie tai kalbėjosi su savo su anūke Clara Spera (Klara Spera).

„Mano karščiausias troškimas – kad manęs nepakeistų, kol bus paskirtas naujas prezidentas“,  – sakė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antivatnik

Antivatnik portretas
Kodėl vatnikų troliams leidžiama skleisti jų propagandą???

o

o portretas
gal visus surasykit kas AA juk tai normalu o mums neidomu......

Kai

Kai  portretas
Lietuvoje nėra profesionalių užsienio politikos apžvalginkų, kurie lavintų visuomenę, o tik perkami žurnaliugos sugebantys su klaidom parašyti tuščią, nieko nesakantį sprindžio dydžio pliurpalą, tai tokia žinia kaip ši REIŠKIA VISIŠKĄ NULĮ.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių