Maldyvuose paskelbta nepaprastoji padėtis

  • Teksto dydis:

Įtempta politinė padėtis Maldyvuose pirmadienį dar labiau paaštrėjo. Prezidentas Abdulla Yameenas turistų pamėgtoje salų valstybėje Indijos vandenyne paskelbė dviejų savaičių nepaprastąją padėtį.

Tai suteiks saugumo pajėgoms plačias teises suimti ir įkalinti įtariamuosius.

Prezidento patarėja Razima Shukoor pareiškimą dėl nepaprastosios padėties paskelbimo perskaitė per televiziją. Prezidentas prieš tai kelis kartus atsisakė vykdyti Aukščiausiojo teismo sprendimą paleisti visus svarbius politinius kalinius.

Prieš skelbiant nepaprastąją padėtį, apie tai per dvi dienas reikia informuoti parlamentą, tačiau parlamento veikla neribotam laikui sustabdyta.

Aukščiausiasis teismas praėjusį ketvirtadienį nurodė grąžint mandatus dvylikai iš A. Yameeno partijos pasitraukusių ir todėl iš parlamento pašalintų deputatų. Tai reiškia, kad dabar opozicija parlamente turi daugumą ir valstybės vadovui gresia apkalta.

Teismas, be to, panaikino nuosprendį buvusiam prezidentui Mohammedui Nasheedui. Šis 2015-aisiais ginčytiname procese dėl kaltinimų terorizmu buvo nuteistas 13 metų laisvės atėmimo bausme. Jungtinės Tautos (JT) ir daug Vakarų valstybių tada kritikavo procesą ir nuosprendį.

M. Nasheedas vadovavo Maldyvams nuo 2008 iki 2013 metų. 2016-ųjų pradžioje jam leista išvykti gydytis į Didžiąją Britaniją, kur jam suteiktas prieglobstis. Nuo tada jis gyvena Londone. Dabar priimtas Aukščiausiojo teismo sprendimas leidžia buvusiam prezidentui grįžti į savo gimtinę ir dalyvauti šiais metais vyksiančiuose prezidento rinkimuose kaip opozicijos kandidatui.

M. Nasheedas ir dar penki opozicijos politikai, kuriuos paleisti nurodė teismas, kaltina A. Yameeną korupcija ir neteisėtu praturtėjimu.

Politinė padėtis turistų rojumi vadinamuose Maldyvuose pastaraisiais metais nebuvo stabili. Svarbiausi opozicijos politikai arba sėdėjo kalėjimuose, arba buvo priversti palikti šalį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių