M. Chodorkovskis Rusijos karą Ukrainoje prilygino savižudybei: režimas supus

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paspartino savo žlugimą pradėjęs karą Ukrainoje, kurio jis negali laimėti, antradienį pareiškė jo kritikas buvęs rusų oligarchas Michailas Chodorkovskis.

Interviu televizijai „France 24“  M. Chodorkovskis iš Londono sakė, kad V. Putino sprendimas įsakyti pradėti invaziją į Ukrainą buvo „emocinis“ žingsnis lyderio, kuris darosi vis labiau „paranojiškas“.

„Tai yra savižudybė. Jis negali laimėti Ukrainoje, net jeigu jie užimtų Kijevą ir (rytinį miestą) Charkivą. Tai paspartina jo pabaigą“, – kalbėjo jis.

„Režimas supus. Tai neįvyks greitai – mes kalbame apie metus ar dvejus“, – sakė M. Chodorkovskis. Jis pridūrė, kad jo pabaigą gali sukelti ekonomikos žlugimas.

M. Chodorkovskis gana ilgą laiką buvo žymiausias Rusijos kalinys. 2003 metais M. Chodorkovskis, laikytas turtingiausiu Rusijos žmogumi, buvo suimtas, nuteistas už mokesčių vengimą ir 10 metų praleido kalėjime. Jam skirtą bausmę M. Chodorkovskis laikė prezidento V. Putino politiniu kerštu už jo politines ambicijas.

M. Chodorkovskis/Scanpix nuotr.

Iki suėmimo M. Chodorkovskis buvo naftos milžinės „Jukos“ savininkas ir asmeniškai pažinojo V. Putiną.

Jis galvojo, kad Ukrainoje jį pasitiks su gėlėmis. Šito jis nesitikėjo.

Jo teigimu, iki invazijos į Ukrainą V. Putinas galėjo iki gyvenimo pabaigos likti prezidento poste, tačiau dabar jis padarė „istorinę“ klaidą.

„Jis nėra beprotis. Nors atsiranda senatvinės paranojos požymių... Jis bijo būti nužudytas. Tačiau klinikiniu požiūriu jis nėra išprotėjęs“, – kalbėjo M. Chodarkovskis.

Anot jo, V. Putinas – praleidęs du dešimtmečius valdžioje, apsuptas patarėjų, bijančių pasakyti jam tiesą – neįvertino Ukrainos pasipriešinimo masto.

„Jis galvojo, kad Ukrainoje jį pasitiks su gėlėmis. Šito jis nesitikėjo“, – kalbėjo M. Chodorkovskis.


Šiame straipsnyje: Michailas ChodorkovskisVladimiras Putinaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių