Link Naujojo Orleano artinasi didžiulė audra: D. Trumpas paskelbė nepaprastąją padėtį

JAV prezidentas Donaldas Trumpas dėl prie Naujojo Orleano artėjančios tropinės audros Barry'io paskelbė ypatingą padėtį. Miestas ruošiasi savaitgalį pakrantę pasieksiantiems ypač stipriems vėjams.

Ketvirtadienį D. Trumpas išleido nacionalinės nelaimės deklaraciją, federalinėms agentūroms leidžiančią nelaimės atveju teikti visą reikiamą pagalbą. D. Trumpas šį žingsnį žengė po to, kai to paprašė Luizianos gubernatorius Johnas Bel Edwardsas.

Tropinė audra Barry'is, keliaujanti per Meksikos įlanką, ketvirtadienį sustiprėjo ir artėja prie jau ir taip patvinusio Naujojo Orleano. Lietūs penktadienį arba ankstyvą šeštadienį turėtų peraugti į uraganą, o tada pasiekti Luizianos centrinę arba pietrytinę pakrantę.

Nacionalinis uraganų centras pranešė, kad vėjas jau pasiekė 81 km/val. greitį, o prie Naujojo Orleano artėjantis Barry'is pakrantės ir upės teritorijose gali sukelti gyvybei pavojingą potvynį.

Žemumose išsidėstęs Naujasis Orleanas, pastatytas ant pusmėnulio formos žemės, kurią supa Misisipės upės žiotys, Pončartreino ežeras ir Meksikos įlanka, su pakilusiu vandens lygiu susiduria dažnai. Bet tropinė audra Barry‘is neša neįprastą grėsmę.

Vasaros ir rudens metu įlankų pakrantėms visada gresia tropinės audros ir uraganai, bet Barry‘io audra ateina tuo metu, kai Misisipės vandens lygis jau yra smarkiai pakilęs – toks vėlyvo sezono potvynis yra neįprastas atvejis.

Dažniausiai žemosios Misisipės pakrantė patvinsta gegužę. Šiemet kai kuriose JAV vietose fiksuojamas drėgniausias 12 mėn. periodas, o Misisipės upė pietinėje Luizianos valstijoje yra smarkiai patvinusi 187 dienas ir tai viršija 1927 metų rekordą jau beveik dviem mėnesiais.

Pasak nacionalinės orų tarnybos, Misisipės vandens lygis jau yra beveik 4,9 m aukščiau jūros lygio, o pylimai, saugantys Naujajį Orleaną nuo upės, yra 6-7,5 metrų.

Miesto vadovai žada kviesti savanoriškai evakuacijai, ketvirtadienį jie jau paragino gyventojus pasiruošti artėjančiam potvyniui, susirinkti būtinas atsargas: negendančio maisto trims dienoms, vandens atsargų kiekvienam žmogui, taip pat vartojamų vaistų vienai savaitei bei žiebtuvėlių, baterijų, degtukų.

Ketvirtadienį Luizianos valstijos atstovai paskyrė 3 000 karininkų, kurie galėtų dirbti potvynio metu, taip pat pasiruošė specialius automobilius ir valtis bei sraigtasparnius.

Naujajį Orleaną šį sezoną jau ilgai kamavo liūtys, audros ir potvynis, todėl artėjantis uraganas kelia didelę grėsmę ir gyventojams primena 2005 metų daug gyvybių nusinešusį uraganą Katriną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Žavu - Holivudas naują katastrofų filmą kuria!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių