Lenkijoje sulaikyti 9 asmenys, įtariami šnipinėjimu Rusijai

Lenkijos pareigūnai ketvirtadienį pranešė, kad šalies saugumo tarnybos sulaikė rusų šnipų tinklo narius, kurie, kaip įtariama, planavo sabotažo aktus ir stebėjo geležinkelio linijas, naudojamas transportuojant ginklus į Ukrainą.

Vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis (Marjušas Kaminskis) sakė, kad Vidaus saugumo agentūra areštavo devynis žmones, įtariamus šnipinėjimu Rusijai. Trys iš jų buvo sulaikyti trečiadienį.

„Įtariamieji vykdė šnipinėjimo veiklą prieš Lenkiją ir rengė sabotažą Rusijos žvalgybos tarnybų vardu“, – pridūrė jis.

Varšuvoje surengtoje spaudos konferencijoje ministras sakė, kad įtariamieji rengė „sabotažo veiksmus siekdami paralyžiuoti įrangos, ginklų ir pagalbos tiekimą Ukrainai“.

Ministro žodžiais, saugumo agentai taip pat paėmė kamerų, elektroninės įrangos ir GPS siųstuvų, kuriuos įtariamieji planavo padėti ant transporto, vežančio pagalbą į Ukrainą.

M. Kaminskis sakė, kad jie buvo „užsieniečiai iš už rytinės Lenkijos sienos“.

Gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas (Marjušas Blaščakas) sakė, kad ši šnipų grupė galėjo patekti į Lenkiją iš kaimyninės Baltarusijos.

„Grėsmė buvo reali“, – valstybiniam radijui sakė M. Blaszczakas.

Šešiems įtariamiesiems pareikšti preliminarūs kaltinimai šnipinėjimu ir dalyvavimu organizuotoje nusikalstamoje grupėje. Kiti trys tebėra apklausiami.

Pirmoji naujienas apie areštus pranešė privati radijo stotis RMF. Pranešime teigta, kad grupė rinko informaciją Lenkijos pietryčiuose, aplink Jasionkos karinį oro uostą, per kurį Kyjivo kovą remiančios šalys siunčia į Ukrainą ginklų ir šaudmenų.

M. Kaminskis sakė, kad operacija prieš įtariamą šnipų tinklą dar tęsiasi ir kad kitos detalės bus paskelbtos vėliau.

Pranešta, kad įtariamieji buvo areštuoti aptikus prie svarbių geležinkelio linijų ir sankryžų paslėptas kameras, fiksavusias ir siuntusias duomenis apie eismą.

RMF teigimu, tokio tipo įtaisų buvo dešimtys, daugiausia prie geležinkelio linijų, vedančių į šalies pietryčius. Kamerų taip pat buvo paslėpta netoli oro uosto, tapusio vienu iš pagrindinių taškų gabenant Ukrainai vakarietiškus ginklus ir šaudmenis.

Pareigūnams paskelbta aukšto laipsnio parengtis, sustiprinta geležinkelių ir strateginės reikšmės infrastruktūros apsauga, nurodė RMF.

M. Kaminskis taip pat sakė, kad grupei buvo pavesta vykdyti propagandinę veiklą siekiant destabilizuoti Lenkijos ir Ukrainos santykius, taip pat kurstyti prieš NATO nukreiptas nuotaikas Lenkijoje.

Jis teigė, kad Lenkija turi įrodymų, jog grupės nariai reguliariai gaudavo atlygį iš Rusijos slaptųjų tarnybų.


Šiame straipsnyje: LenkijaRusijašnipų tinklaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių