JT teisių vadovas ragina nedelsiant nutraukti ugnį Gazos Ruože

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų teisių vadovas pirmadienį paragino nedelsiant nutraukti ugnį Gazos Ruože, kuriame Izraelis, atsakydamas į „Hamas“ išpuolį spalio 7 dieną, pradėjo bombardavimo kampaniją.

„Pirmasis žingsnis turėtų būti kuo greičiau paskelbti paliaubas, kad būtų išgelbėtos civilių gyvybės teikiant skubią ir veiksmingą humanitarinę pagalbą“, – pareiškime teigė Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovas Volkeris Turkas (Volkeris Tiurkas).

„Šis smurtas niekada nesibaigs, jei lyderiai neatsistos ir nepriims drąsių ir humaniškų sprendimų, kurių reikalauja pamatinis žmogiškumas“, – sakė jis.

Tarptautinės bendruomenės nuomonės dėl galimo kovų sustabdymo nesutampa, išskyrus tai, kad palestiniečius Gazos Ruože turi pasiekti pagalba.

Spalio 7-ąją „Hamas“ įsiveržė į Izraelį iš Gazos Ruožo, nužudė mažiausiai 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir paėmė daugiau nei 200 įkaitų.

Atsakydama į išpuolį, žydų valstybė pradėjo bombardavimo kampaniją Gazos Ruože, kur su žeme buvo sulyginti ištisi miestų kvartalai ir jau žuvo daugiau kaip 5 tūkst. palestiniečių, daugiausia civilų, skelbia „Hamas“ kontroliuojama Sveikatos apsaugos ministerija.

„Dėl šių karo veiksmų jau žuvo per daug civilių, tarp jų daug vaikų, abiejose pusėse“, – sakė V. Turkas.

„Jei niekas nepasikeis, artimiausiomis dienomis dar daugiau civilių gyventojų atsidurs ant mirties slenksčio dėl besitęsiančio bombardavimo“. – pridūrė jis.

 JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), tvirtas Izraelio sąjunginkas, pirmadienį sakė, kad bet kokios diskusijos dėl paliaubų Gazos Ruože galėtų vykti tik tuo atveju, jei „Hamas“ išlaisvintų visus įkaitus, kuriuos Izraelyje pagrobė per spalio 7-osios išpuolį.

„Kai įkaitai bus išlaisvinti, tada galėsime kalbėtis“, – Baltuosiuose rūmuose vykusiame renginyje sakė J. Bidenas, paklaustas, ar pritartų susitarimui paskelbti paliaubas, jei būtų išlaisvinti įkaitai.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių