JT: per anksti patvirtinti Rusijos karo nusikaltimus Ukrainoje

Jungtinių Tautų (JT) Ukrainos komisija trečiadienį patvirtino gavusi daugybę kaltinimų dėl Rusijos pajėgų įvykdytų teisės pažeidimų, tačiau sakė, kad dar per anksti pasakyti, ar tai yra karo nusikaltimai.

„Bučoje ir Irpine komisija gavo informacijos apie savavališkas civilių žudynes, turto sunaikinimą ir grobstymą, taip pat atakas prieš civilinę infrastruktūrą, įskaitant mokyklas“, – per spaudos konferenciją Kyjive sakė komisijos pirmininkas Erikas Mose'as.

Charkivo ir Sumų regionuose komisija pastebėjo „didelių miesto teritorijų sunaikinimą, kuris, kaip manoma, yra bombardavimo iš oro, apšaudymo ar raketų smūgių į civilius taikinius rezultatas“, pridūrė jis. Tačiau E. Mose'as teigė, kad JT „šiuo metu negali“ pateikti išsamaus teisinio įvykių kovo mėnesį prie Kyjivo apibūdinimo.

Jis sakė, kad komisijos surinkti įrodymai gali, „jei vėliau pasitvirtins“, paremti kaltinimus žmogaus teisių pažeidimais, „įskaitant karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui“.

JT Žmogaus teisių tarybos kovą įsteigta nepriklausoma tarptautinė Ukrainos tyrimo komisija pirmąją savo misiją pradėjo birželio 7 d., o ketvirtadienį turi ją baigti. Per vizitus į Bučą, Irpiną, Charkivą ir Sumus komisija rinko civilių gyventojų liudijimus, taip pat susitiko su vietos valdžios institucijomis ir pilietinės visuomenės organizacijomis.

„Vienas dalykas yra būti masinio naikinimo liudininku, pavyzdžiui, gauti pranešimus apie tyčinius nužudymus, bet visai kitas yra priimti sprendimą dėl atsakomybės, teisiškai įvertinus šiuos faktus“, – sakė komisijos narys Pablo de Greiffas.

Komisija, kuriai praėjusį mėnesį buvo pavesta nagrinėti įvykius Ukrainoje vasario ir kovo mėnesiais, kitą mėnesį grįš į šalį tęsti darbo. JT tyrimas yra vienas iš kelių tarptautinių tyrimų dėl galimų karo nusikaltimų Ukrainoje, įskaitant tyrimą, kurį pradėjo Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT), jo prokuroras Karimas Khanas neseniai lankėsi Charkive.

„Prokuroras K. Khanas atidžiai tiria nusikaltimo vietas ir užduoda mūsų prokurorams svarbius klausimus“, – trečiadienį sakoma Ukrainos generalinės prokurorės Irynos Venediktovos pareiškime. K. Khanas aplankė Charkivo rajonus, labiausiai nukentėjusius nuo apšaudymo, kur per bombardavimą gegužės 26 d. žuvo devyni žmonės, tarp jų penkių mėnesių kūdikis, o dar 17 buvo sužeisti.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeJTkaro nusikaltimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių