JK dėl apnuodijimo incidentų paskelbė sankcijas septyniems Rusijos FSB pareigūnams

Jungtinė Karalystė, užtikrindama cheminio ginklų neplatinimo režimą, penktadienį paskelbė sankcijas septyniems Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) pareigūnams dėl rusų opozicionieriaus Aleksejaus Navalno ir buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio apnuodijimo.

Tarp asmenų, kuriems paskelbtos sankcijos, yra FSB Kriminalistikos instituto direktorius generolas Kirilas Vasiljevas, taip pat Konstitucinės santvarkos apsaugos ir kovos su terorizmu tarnybos viršininkas Aleksejus Sedovas.

Be to, į šį sąrašą įtraukti Kriminalistikos instituto direktoriaus pavaduotojas Stanislavas Makšakovas, šio instituto darbuotojai Aleksejus Aleksandrovas ir Ivanas Osipovas, taip pat specialiojo technologijų centro vadovas generolas majoras Vladimiras Bogdanovas bei FSB pareigūnas Vladimiras Paniajevas.

2018 metų kovą Anglijos Solsberio mieste buvęs Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU pulkininkas Sergejus Skripalis ir jo 33 metų dukra Julija buvo rasti netekę sąmonės ir hospitalizuoti. Vėliau Londonas pareiškė, kad jie buvo apnuodyti Sovietų Sąjungoje sukurta „Novičiok“ tipo nervus paralyžiuojančia medžiaga.

Pasak Jungtinės Karalystės institucijų, išpuolis prieš Skripalius beveik neabejotinai buvo patvirtintas „aukščiausiu Rusijos valstybės institucijų lygiu“. Šį kaltinimą Maskva griežtai paneigė.

Didžioji Britanija apkaltino du Rusijos karinės žvalgybos agentus atvykusius į JK įvykdyti nunuodijimo operacijos, nors Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tvirtino, kad įtariamieji yra civiliai.

Tuo metu A. Navalnas pernai rugpjūčio pabaigoje buvo išskraidintas gydyti į Berlyną, kai blogai pasijuto ir neteko sąmonės lėktuve, skridusiame iš Sibiro miesto Tomsko į Maskvą.

Pernai spalį Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW) patvirtino, kad Kremliaus kritikas irgi buvo apnuodytas į „Novičiok“ panašia medžiaga, bet Maskva jai mestus kaltinimus paneigė.

Sausį grįžęs į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po apnuodijimo, A. Navalnas vasarį buvo pasiųstas į kalėjimą už ankstesnės lygtinės bausmės sąlygų pažeidimus. Gydydamasis Vokietijoje jis neprisistatė pareigūnams Rusijoje pagal lygtinio nuteisimo tvarką.

ES ir JAV kovą paskelbė Maskvai naujų sankcijų dėl išpuolio prieš A. Navalną.

Rusų Užsienio reikalų ministerija mano, kad šis incidentas iš tikrųjų yra suplanuota provokacija, kuria siekta diskredituoti Rusiją. Anot Maskvos, jokių įtikinamų įrodymų, kad A. Navalnas buvo apnuodytas „Novičiok“, nebuvo pateikta.

Penktadienį Rusijos Valstybės Dūmos tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas Leonidas Sluckis sakė, kad Maskva artimiausiu laiku imsis atsakomųjų veiksmų dėl naujausių JK sankcijų.

„Esu tikras, kad Maskvos atsakomųjų priemonių ilgai laukti nereikės“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė politikas.

„Londonas toliau palaiko provokacijų „Berlyno paciento“ vardu laipsnį, nors vadinamojo apnuodijimo aiškių įrodymų taip ir nebuvo pateikta nei Rusijai, nei tarptautinei bendrijai“, – pridūrė L. Sluckis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių