Irake tūkstančiai studentų ir moksleivių prisijungė prie antivyriausybinių protestų

Tūkstančiai Irako studentų ir moksleivių pirmadienį išėjo į gatves sostinėje Bagdade ir šalies pietuose prisijungti prie antivyriausybinių demonstracijų, kuriomis vyriausybė raginama atsistatydinti.

Studentai ir mokiniai, nepaisydami nei švietimo ministro, nei savo tėvų, išėjo protestuoti į gatves keliose Irako provincijose.

„Jokios mokyklos, jokių pamokų, kol žlugs režimas“, – šaukė protestuotojai Divanijos mieste, esančiame už 180 km į pietus nuo sostinės Bagdado.

Pirmadienį Divanijos universitetų ir mokyklų sąjunga paskelbė dešimties dienų streiką, „kol žlugs režimas“, ir į gatves plūdo ne tik studentai, bet ir profesoriai.

Protestai Irake atsinaujino ketvirtadienio vakarą. Sostinę Bagdadą ir pietinę šalies dalį nuo ketvirtadienio vakaro krečia nauja protestų banga dėl valdžios atstovų korupcijos, didelio nedarbo šalyje ir prastų paslaugų. Demonstrantai reikalauja vyriausybės atsistatydinimo, parlamento paleidimo ir pirmalaikių rinkimų.

Nuo ketvirtadienio per smurtinius protestus žuvo daugiau kaip 70 žmonių. Saugumo pajėgoms bandant išvaikyti protestuotojų minias, panaudotos ašarinės dujos, verdantis vanduo, tikros ir guminės kulkos. Irako Žmogaus teisių komisijos duomenimis, per atsinaujinusius protestus žuvo 74 žmonės, 3 654 buvo sužeisti.

Kariuomenės atstovas Abdulas Karimas Khalafas sukritikavo studentų įsitraukimą į protestus, teigdamas, kad gresia pavojus jų saugumui.

Pirmoji protestų Irake banga įsiplieskė spalio 1 d. Nuo spalio 1 d. per protestus Irake iš viso žuvo per 200 žmonių, 8 tūkst. buvo sužeisti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių