Ieškant dingusio Indonezijos povandeninio laivo pastebėtas judantis objektas

Rajone, kur dingo Indonezijos povandeninis laivas „KRI Nanggala-402“ su 53 žmonių įgula, hidrolokatoriumi trumpą laiką buvo stebimas 2,5 mazgo greičiu po vandeniu judėjęs objektas, ketvirtadienį pranešė Indonezijos karinio jūrų laivyno atstovas admirolas Julius Widjojono (Julijus Vidžodžonas).

Pasak jo, kontaktas po kurio laiko nutrūko. Admirolas taip pat pabrėžė, kad kol kas dar anksti sakyti, kad tai buvo dingęs povandeninis laivas.

Paieška vykdoma rajone į šiaurę nuo Balio salos, kuriame anksti trečiadienį nutrūko ryšys su pasinėrusiu povandeniniu laivu.

Indonezijos karinio jūrų laivyno atstovai pažymi, kad naftos dėmė, pastebėta povandeninio laivo panėrimo vietoje, tikriausiai yra susijusi su šiuo laivu ir rodo galimą žalą.

Vokiečių gamybos povandeninis laivas dalyvavo pratybose į šiaurę nuo Balio ir dingo netrukus po įsakymo panerti. Jis turėjo paleisti kovinių torpedų.

Indonezijos kariuomenės vadas Hadi Tjahjanto (Hadis Tžahdžantas) naujienų agentūrai AFP sakė, kad šalis paprašė kaimynų Singapūro bei Australijos pagalbos.

Karinis jūrų laivynas pasiuntė šešis karo laivus ir sraigtasparnį į rajoną prie šiaurinių Balio krantų ieškoti povandeninio laivo, nurodė jis.

H. Tjahjanto sakė, kad povandeninio laivo įgulą sudaro 53 žmonės. Manoma, kad laivas yra maždaug 700 metrų gylyje.

Nors „KRI Nanggala 402“ esančio deguonies gali užtekti kelioms dienoms, gynybos analitikai įspėja, kad laivas gali suirti gabalais, jei nuskendo į 700 m gylį.

Australijos gynybos ministras Peteris Duttonas (Piteris Datonas) sakė, jog pradiniai pranešimai rodo „baisios tragedijos“ tikimybę.

J. Widjojono ketvirtadienį sakė, kad paieška sutelkta naftos dėmės rajone, bet tiksli povandeninio laivo buvimo vieta dar nenustatyta.

Didelis gylis

Pagalbą Indonezijai pasiūlė JAV, Australija, Prancūzija, Vokietija. Kaimyniniai Singapūras ir Malaizija jau pasiuntė savo laivų ir jie turi atplaukti artimiausiomis dienomis. Tarp šių laivų yra Sigapūro povandeninis gelbėjimo laivas „MV Swift Rescue“.

Trečiadienį karinis jūrų laivynas pranešė, kad povandeninis laivas į didelį gylį galėjo nusileisti dingus elektrai ir laivui tapus nevaldomam.

Prancūzijos karinio jūrų laivyno admirolas Antoine'as Beaussant'as (Antuanas Beosanas) sakė, kad šis povandeninis laivas nėra sukurtas atlaikyti 700 m gylio sąlygų.

Australijos povandeninių laivų instituto sekretorius Frankas Owenas (Frenkas Ouvenas) taip pat įspėjo dėl laivo likimo.

„Jei povandeninis laivas yra jūros dugne... tokiame gylyje, iš tikrųjų nelabai ką galima padaryti žmonėms išgelbėti, – australų žiniasklaidai sakė jis. – Vienintelis būdas ištraukti žmones būtų išgelbėti povandeninį laivą, o tai ilgas procesas.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių