ES Moldovoje kuria kovos su galima ginklų kontrabanda iš Ukrainos centrą

Europos Sąjunga steigia Moldovoje kovos su organizuotu nusikalstamumu centrą, ypatingą dėmesį skirsiantį ginklų kontrabandai iš karo krečiamos kaimyninės Ukrainos, pirmadienį sakė bloko pareigūnė.

Už vidaus reikalus atsakinga eurokomisarė Ylva Johansson (Ilva Johanson) apie steigiamą ES paramos centrą vidaus saugumui ir sienų valdymui paskelbė per ES vidaus reikalų ministrų susitikimą, į kurį buvo pakviesti ir ministrai iš ES nepriklausančių Ukrainos bei Moldovos.

Susitikime Prahoje daugiausiai dėmesio buvo skirta grėsmei, kad ginklai, kurių daug tiekia Vakarai, iš Ukrainos kontrabanda gali būti išgabenami nusikaltėlių gaujoms Europoje apginkluoti.

Po „ankstesnio karo buvusioje Jugoslavijoje vis dar turime problemų dėl šaunamųjų ginklų kontrabandos iš ten organizuotoms nusikaltėlių grupėms, kurstančių smurtą nusikalstamuose tinkluose Europos Sąjungoje“, atvykusi sakė Y. Johansson.

Pasak eurokomisarės, steigiamas centras veiks „vienos stotelės“ principu ir sudarys sąlygas Europolui dalytis informacija, o Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūrai „Frontex“ – padėti saugoti sienas ir aptikti šaunamųjų ginklų kontrabandą.

Centras taip pat sieks užkirsti kelią prekybai žmonėmis.

Švedijos migracijos ministras Andersas Ygemanas (Andersas Igemanas) sakė, kad dauguma Ukrainai tiekiamų ginklų lieka ukrainiečių kariuomenės rankose ir „tik ribotą šiame kare naudojamų ginklų skaičių iš tikrųjų vėliau gali panaudoti organizuotas nusikalstamumas“.

Tačiau „turime turėti priemonių ginklų srautui kontroliuoti po karo Ukrainoje“, pridūrė jis.

Kaip sakė laikinoji „Frontex“ vadovė Aija Kalnaja (Aja Kialnaja), Moldova buvo pasirinkta dėl to, kad čia ginklų kontrabanda labiausiai tikėtina.


Šiame straipsnyje: kontrabandaginklų kontrabandaMoldovakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių