Dėl „Ryanair“ lėktuvo Baltarusija išsiuntė notas aštuonioms šalims

  • Teksto dydis:

Nuolatinė Baltarusijos atstovybė prie Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) išsiuntė protesto notas Airijos, Estijos, Prancūzijos, Norvegijos, Didžiosios Britanijos, JAV, Belgijos ir Vokietijos misijoms.

Kaip skelbia rbc.ru, minėtos šalys sureagavo pareiškimais į įvykį, kai sekmadienį Minske priverstinai buvo nutupdytas „Ryanair“ lėktuvas. Tai „RIA Novosti“ patvirtino Baltarusijos nuolatinės atstovybės vadovas Valentinas Rybakovas.

„Mes išsiuntėme to paties turinio protesto notą. Joje pabrėžėme, kad bet kokių nuomonių ir šio incidento vertinimų paskelbimas, kol neatliktas tyrimas ir negauti rezultatai, yra akivaizdus suverenių JTO valstybių narių pažeidimo pavyzdys “, – sakė V. Rybakovas.

Jo nuomone, kol kompetentingos institucijos, tarp kurių ir Tarptautinė civilinės avaicijos organizacija (ICAO), atlieka oficialų tyrimą, negalima daryti jokių pareiškimų. ICAO ataskaitos apie priverstinį iš Atėnų į Vilnių skridusio orlaivio nutupdymą laukiama birželio 25 d.

Primename, kad ICAO ketvirtadienį paskelbė tirsianti bendrovės „Ryanair“ nutupdymą  Baltarusijoje ir juo skridusio disidento žurnalisto areštą.

Tuo metu oro bendrovės pranešė, kad Rusija blokavo kai kuriuos reisus iš Europos, aštrėjant diplomatiniam ginčui.

Didžiojo septyneto (G-7) galingosios šalys taip pat pareikalavo, kad Minskas paleistų žurnalistą Romaną Pratasevičių, o Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas pagrasino griežtomis ekonominėmis sankcijomis.

Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka, tvirtai palaikomas Maskvos, išprovokavo tarptautinį pasipiktinimą, sekmadienį įsakęs pasiųsti naikintuvą perimti iš Atėnų į Vilnių skridusio „Ryanair“ lainerio, kuriame buvo 26 metų R. Pratasevičius ir jo 23 metų draugė Sofija Sapega.

R. Pratasevičius paskutinį kartą buvo matytas Baltarusijos tarnybų pirmadienį paskelbtame vaizdo įraše. Jame nervingai atrodęs jaunuolis, kalbėjo duodantis „prisipažįstamuosius parodymus“ dėl kaltinimų, kad jis padėjo organizuoti Baltarusijoje masinius neramumus. Už tokį nusikaltimą jam gali būti skirta iki 15 metų laisvės atėmimo.

Sulaikyto baltarusių aktyvisto ir tinklaraštininko R. Pratasevičiaus advokatė Inesa Alenskaja ketvirtadienį pranešė, kad jai pavyko susitikti su savo klientu.

„Šiandien pavyko patekti pas ginamąjį. Esu pasirašiusi [pasižadėjimą neviešinti informacijos], negaliu papasakoti jokių detalių“, – sakė teisininkė.

I. Alenskaja pridūrė dėl to negalinti pranešti, kur būtent jis laikomas ir koks yra jo statusas.

Ji nurodė, kad R. Pratasevičius „gyvas ir sveikas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:D

:D portretas
Kažkodėl prisiminiau Venckienės gaudyma :D Kažkuo man panašu

Alis...

Alis... portretas
kažkaip lyg ir per didelis triukšmas kilo dėl to jaunuolio... labai jau svarbi asmenybė?...

Dainius

Dainius portretas
O Lietuvos Respublika notą Baltarusijai Išsiuntė, o Lietuvos Respublika notą pateikė? O gal BR pasiuntinį pokalbiui išsikvietė? Tik liežuviais ploja, vaidina dramą, o tikrovėje šnipštas. Profanų, bailių ir parsidavėlių šutvė.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių