D. Trumpas savaitgalio šaudynes JAV vadina nusikaltimais žmoniškumui

  • Teksto dydis:

Kreipdamasis į amerikiečius, JAV prezidentas Donaldas Trumpas savaitgalį Teksase ir Ohajuje vykusias masines žudynes, nusinešusias 29 žmonių gyvybes, pavadino „nusikaltimais prieš žmoniškumą“.

D. Trumpas taip pat paragino priimti naujus įstatymus, kurie leistų greičiau įvykdyti mirties bausmes masinių žudynių vykdytojams.

„Šios barbariškos skerdynės yra išpuolis prieš tautą ir nusikaltimas prieš žmoniškumą“, – sakė D. Trumpas.

Prezidentas pareiškė nurodęs Teisingumo departamentus parengti įstatymų projektus, kurie leistų masinių žudynių vykdytojus nuteisti myriop ir įvykdyti mirties bausmę kuo skubiau.

„Aš nurodžiau Teisingumo departamentui parengti įstatymų projektus, užtikrinančius, kad tie, kurie daro neapykantos nusikaltimus ir vykdo masines žudynes turi būti nuteisti mirties bausme, o ji turi būti įvykdyta kuo skubiau, ryžtingai, be ilgų metų nereikalingo laukimo“, – kalbėjo JAV prezidentas.

Pasak jo, Jungtinės Valstijos yra įsiutintos „žiaurumo, neapykantos, blogio, kraujo praliejimo ir teroro“, pasireiškusio šeštadienį įvykusiose šaudynėse El Paso mieste Teksase ir Deitono mieste Ohajuje.

JAV prezidentas taip pat paragino visus amerikiečius pasmerkti baltųjų viršenybės (angl. white supremacy) idėjų propagavimą.

„El Paso šaulys internete paskelbė manifestą, persmelktą rasinės neapykantos. Mūsų tauta vienu balsu turi pasmerkti rasizmą, fanatizmą ir baltųjų viršenybės idėjas. Šios grėsmingos ideologijos turi būti sunaikintos. Neapykantai nėra vietos Amerikoje. Neapykanta iškreipia protą, išdrasko širdį ir suryja sielą“, – pareiškė D. Trumpas.

D. Trumpas dėl įvykusių tragedijų taip pat apkaltino kompiuterinius žaidimus, kurie esą prisideda prie smurto šlovinimo JAV.

„Turime sustabdyti smurto šlovinimą mūsų visuomenėje. Į tai įeina ir siaubingi ir niūrus vaizdo žaidimai, kurie dabar yra ypač paplitę. Šiandien neramiam jaunimui yra pernelyg lengva apsupti save kultūra, kuri palaiko smurtą. Turime suprasti, kad internetas sukūrė pavojingą kelią radikalizuotiems ir sujauktiems protams“, – sakė D. Trumpas.

JAV prezidentas taip pat paragino įstatymų leidėjus užtikrinti, kad visuomenei pavojų keliantys žmonės negalėtų įsigyti ginklų, o jei jiems visgi pavyktų gauti ginklų, šie iš jų būtų atimti.

„Būtent todėl aš raginau priimti raudonų vėliavų įstatymus, dar žinomus kaip ypatingos rizikos apsaugos orderiai“, – pareiškė D. Trumpas.

Toks įstatymas, kurį pirmąkart pasiūlė respublikonas senatorius Lindsey Grahamas, leistų teisėsaugos pareigūnams laikinai atimti ginklus iš žmonių, kuriuos jie laiko pavojingais sau ar kitiems.

Ginklų kultūra yra itin įsišaknijusį JAV, o bandymai sugriežtinti ginklų kontrolę vis dar skaldo šalį, nors masinės šaudynės yra itin dažnos. Teksase ir Ohajuje įvykdytos žudynės buvo jau 250-os ir 251-os masinės šaudynės JAV, teigia nevyriausybinė organizacija „Gun Violence Archive“. Ši organizacija masines šaudynes apibrėžia kaip įvykį, kurio metu nuo kulkų žuvo ar buvo sužeisti mažiausiai 4 žmonės.

Po savaitgalio įvykių D. Trumpas tvirtino, kad „šioje šalyje nėra vietos neapykantai“, tačiau dėl šaudynių jis kaltino psichikos sutrikimus, nors policija nėra patvirtinusi, kad šauliai iš tikrųjų turėjo problemų su psichika.

„Iš tikrųjų yra žmonių, kurie yra labai, labai psichiškai nesveiki. Turime tai sustabdyti. Mūsų šalyje tai vyko metų metus“, – sekmadienį sakė D. Trumpas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

opa

opa portretas
saunu----va ir pamatysim ar padeda mirties bausme tvarka saly ivesti nai kaip tvirtina tolerastai per kuriuos paprasti zmones kencia..............

o

o portretas
ka jis galejo pridurti juk jo rasistynes kalbos ir iplieske ta neapykanta tai veidmainiskom kalbom to nepaslepsi geriau imtusi konkreciu veiksmu uzdraust ginkla jau nekalbant apie kovinius tai absurdas iki laukinio kauboisko isproteimo ir to nesustabdys jei nesiims priemoniu o issivystis i pilietini K ir nezinia prieko prives ?.....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių