Cheminio ginklo draudimo organizacija: A. Navalno mėginiuose yra „Novičiok“

Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW) antradienį paskelbė, kad Vokietijoje paimtuose Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno ėminiuose rasta į kovinę nervus paralyžiuojančią medžiagą „Novičiok“ panašios medžiagos pėdsakų.

OPCW nurodė, kad A. Navalno, kuris teigia buvęs apnuodytas Kremliaus paliepimu, kraujo ir šlapimo ėminiuose buvo rasta „cholinesterazės inhibitoriaus“, savo „struktūrinėmis charakteristikomis“ panašaus į dvi „Novičiok“ grupės medžiagas, 2019 metais šios Hagoje įsikūrusios organizacijos įtrauktos į draudžiamų cheminių ginklų sąrašus.

Vis dėlto A. Navalno organizme aptikta medžiaga nėra priskirta prie draudžiamų, pažymėjo OPCW.

Praeitais metais į OPCW draudžiamų medžiagų sąrašą buvo įtrauktos keturios „Novičiok“ atmainos.

OPCW paskelbtos išvados patvirtina ankstesnius tyrimų rezultatus, gautus vienos karinės laboratorijos Vokietijoje, kur A. Navalnas buvo atvežtas gydyti po apnuodijimo, taip pat Prancūzijos ir Švedijos laboratorijų.

OPCW vadovas Fernando Ariasas (Fernandas Ariasas) „šiuos rezultatus laiko keliančiais didžiulį susirūpinimą“, sakoma organizacijos pranešime.

Vokietija oficialiai paprašė OPCW „techninės pagalbos“, kurią organizacijos narės turi teisę gauti įvykus incidentui, siejamam su cheminiais ginklais.

F. Ariasas pridūrė, kad „bet kam panaudoti cheminius ginklus bet kokiomis aplinkybėmis yra smerktina ir visiškai prieštarauja tarptautinės bendrijos nustatytoms normoms“.

Jis pabrėžė, kad dabar OPCW narėms svaru „laikytis normos, kurios jos susitarė laikytis prieš daugiau kaip 25 metus“, kai pasirašė Jungtinių Tautų Cheminio ginklo uždraudimo konvenciją.

Rugpjūčio 20 dieną A. Navalnas blogai pasijuto ir prarado sąmonę lėktuve, skridusiame iš Sibiro miesto Tomsko į Maskvą. Tuomet laineris skubiai nusileido Omsko mieste, kur opozicionierius buvo hospitalizuotas ištiktas komos. Rugpjūčio 22 dieną jis buvo pergabentas į Vokietiją ir buvo gydomas Berlyno klinikoje „Charite“.

Rugsėjo 2 dieną Vokietijos vyriausybė, remdamasi kariuomenės laboratorijos tyrimo išvadomis, paskelbė, kad A. Navalno organizme rasta „Novičiok“ grupės medžiagos pėdsakų.

Tos pačios grupės medžiaga, kaip teigia Londonas, 2018 metais Anglijos Solsberio mieste buvo apnuodyti buvęs Rusijos šnipas Sergejus Skripalis ir jo duktė.

Prancūzija ir Švedija nepriklausomai patvirtino Vokietijos išvadas.

Rugsėjo 7-ąją „Charite“ pranešė, kad A. Navalnas buvo pažadintas iš dirbtinai palaikomos komos ir kad jo būklė pagerėjo. Vėliau jis buvo išrašytas iš ligoninės.

Vokietijos žiniasklaida, remdamasi Gynybos ministerijos informacija, praeitą mėnesį pranešė, kad Berlynas perdavė OPCW A. Navalno tyrimų rezultatus. Ministerija pabrėžė nematanti priežasties šią medžiagą tiesiogiai pateikti Rusijai.

„Tokiu būdu neabejotini požymiai, kad Aleksejus Navalnas tapo atakos, per kurią buvo panaudota „Novičiok“ grupės nervus paralyžiuojanti cheminė medžiaga, dar kartą buvo patvirtinti“, – sakoma Vokietijos kanclerės A. Merkel atstovo Stefano Seiberto (Štefano Zeiberto) pranešime, paskelbtame Berlynui gavus OPCW tyrimo išvadas.

„Ši visuomenei nežinoma nervus paralyžiuojanti kovinė medžiaga iki šiol nebuvo oficialiai įtraukta į OPCW sąrašus“, – pridūrė jis.

Rusija tvirtina, kad jos medicinos laboratorijų atlikti testai neparodė, kad A. Navalnas būtų kaip nors apnuodytas, ir nepriėmė pirminių Vokietijos pareiškimų apie ėminiuose aptiktus „Novičiok“ pėdsakus, pareiškusi, kad reikia daugiau įrodymų.

Antradienį Kremlius pareiškė kol kad neturintis OPCW ataskaitos, kurioje patvirtinama, kad A. Navalnas buvo apnuodytas draudžiama medžiaga.

„Bet kokiu atveju, kol neturime tokios informacijos, reikia tam tikro laiko, kad tai būtų perduota diplomatiniais kanalais ir kad mes gautume šią informaciją. Tačiau, matyt, ten bus visa būtina informaciją“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

juk

juk portretas
tai aisku ir logiska kad visa mase runkelavinu galima apdurnint darant sias skubotas isvadas kurios rodo kad 1 puolantieji ir suinteresuoti smeiztais bei tautu bei valstybiu /dargi/ suardymu darant provokaci/jas ir terorizma sventimom rankom uz piniga kuri nesunku prispausdinti ?...

pastebėjimas

pastebėjimas portretas
> Maskvietis. Šiaip tai "novičiok" pavyzdžius turi britai, anglai, amerikiečiai, rusai ir berots prancūzai, pats "novičioko" išradėjas yra pabėgęs iš RU į USA, taip kad klausimas atviras, kam naudingas šis skandalas :)

pastebėjimas

pastebėjimas portretas
Šiaip tai novičioko išradėjas yra pabėgęs į USA :)
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių