Benediktas XVI pripažįsta, kad pateikė „neteisingą“ informaciją tyrimui dėl išnaudojimo

Popiežius emeritas Benediktas XVI pirmadienį pripažino, kad pateikė neteisingą informaciją vokiečių tyrimui dėl jo dalyvavimo 1980-aisiais vykusiame susitikime, kuriame buvo kalbama apie vieną kunigą pedofilą, pavadindamas tai jo pareiškimo redagavimo klaida.

„Jis labai apgailestauja dėl šios klaidos ir prašo atleisti“, – sakoma Benedikto XVI asmeninio sekretoriaus Georgo Gansweino (Georgo Gėnsveino) pareiškime. Jį pacitavo naujienų agentūra KNA ir perspausdino leidinys „Vatican News“.

Tačiau pareiškime tvirtinama, kad tame posėdyje nebuvo priimtas sprendimas dėl minėto kunigo skyrimo vėl eiti ganytojiškas pareigas.

Praėjusią savaitę buvo paskelbtos Vokietijos Bažnyčios užsakymu atliktos nepriklausomos ataskaitos išvados. Jose teigiama, kad popiežius emeritas, buvęs Miuncheno ir Freizingo arkivyskupas, 9-e dešimtmetyje nesustabdė keturių vaikų lytinių išnaudojimu kaltintų dvasininkų Miunchene devintajame dešimtmetyje.

Jis labai apgailestauja dėl šios klaidos ir prašo atleisti.

Miuncheno ir Freizingo arkivyskupijos užsakymu ataskaitą parengė teisės firma „Westpfahl Spilker Wastl“ (WSW). Ataskaitos rengėjai aiškinosi, kaip Bažnyčia reagavo į vaikų lytinio išnaudojimo atvejus 1945–2019 metais.

Buvęs popiežius Benediktas XVI, kurio tikrasis vardas – Josephas Ratzingeris (Jozefas Racingeris), nuo 1977 iki 1982 metų ėjo Miuncheno ir Freizingo arkivyskupo pareigas.

Vienoje iš bylų figūruojantis liūdnai pagarsėjęs kunigas pedofilas Peteris Hullermannas (Pėteris Hūlermanas) buvo perkeltas į Miuncheną iš Vokietijos vakaruose esančio Eseno, kur buvo apkaltintas lytiškai išnaudojęs 11-metį berniuką.

P. Hullermannui buvo leista tęsti ganytojišką darbą ir jis dar daug metų tęsė savo nusikaltimus.

Pasak teisininkų, „mūsų nuostabai“, Benediktas XVI paneigė 1980 metais dalyvavęs susitikime, kuriame buvo priimtas sprendimas perkelti P. Hullermanną į minėtą vyskupiją, nors tuometinis arkivyskupas yra cituojamas susitikimo protokole.

„Jis norėtų aiškiai paaiškinti, kad – priešingai nei buvo pareikšta per apklausą – jis tikrai dalyvavo Ordinariato susitikime 1980 metų sausio 15 dieną“, – nurodoma popiežiaus emerito pareiškime.

„Todėl priešingas teiginys buvo objektyviai neteisingas“, – priduriame jame. Pareiškime taip pat sakoma, kad tai „buvo padaryta ne iš nesąžiningumo, o dėl aplaidumo redaguojant jo pareiškimą“.

„Tačiau objektyviai teisingas lieka dokumentuose fiksuotas teiginys, kad jo susitikime sprendimas dėl svarstyto kunigo tolesnio ganytojiško darbo nebuvo priimtas“, – sakoma jame.

„Veikiau buvo patenkintas tik prašymas suteikti jam apgyvendinimą terapinio gydymo Miunchene metu“, – nurodoma pareiškime.

Jame taip pat žadama pateikti ir daugiau paaiškinimų ateityje, tačiau nurodoma, kad gana silpnos sveikatos 94 metų popiežius tebeskaito tyrimo ataskaitą.

„Šiuo metu jis atidžiai skaito ten išdėstytus pareiškimus, kurie užlieja jį gėdos jausmu ir skausmu dėl aukoms suteiktų kančių“, – sakoma Benedikto XVI asmeninio sekretoriaus pareiškime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
delto jo pamatyto kosmaro vatikano bendrijoje jis ir atsistatydino neva del sveikatos ir privalejo tylet nes butu kaip su voityla savi /komunista/ pasautu kas ir ir ivyko nes jis norejo celibata panaikint tai butu vatikano pedofilams tragedija tai si institucija ant bireimo ribos======

Eretikas

Eretikas portretas
Kosmaras. Kuo tada betiketi?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių