Per teroro išpuolį Barselonoje žuvo 13 žmonių

  • Teksto dydis:

Mažiausiai 13 žmonių ketvirtadienį žuvo, kai užpuolikas tyčia nukreipė baltą mikroautobusą į žmonių minią labiausiai perpildytoje Barselonos gatvėje. Pastaroji ataka yra viena iš daugelio, sukrėtusių Europą pastaraisiais metais.

Du įtariamieji

Policija nurodė po išpuolio sulaikiusi du įtariamuosius. Kiek anksčiau vietos policija sulaikė pirmą įtariamąjį dėl atakos. Pareigūnai paskelbė, kad tai - Maroke gimęs ir Ispanijoje teisėtai gyvenęs Drissas Oukabiras (Drisas Ukabiras).

Barselonos senamiestyje ketvirtadienį sunkvežimio vairuotojas tyčia nukreipė savo mašiną į La Ramblos kvartale buvusią minią. Anot policijos, transporto priemonė buvo išnuomota D.Oukabiro vardu.

Katalonijos prezidentas C.Puigdemontas nurodė, kad po išpuolio į ligoninę buvo paguldyta 80 žmonių.

(Drissas Oukabiras - Barselonos policijos nuotr.)

„Islamo valstybės“ išpuolis

Grupuotės „Islamo valstybė“ propagandos agentūra „Amaq“ nurodė, kad išpuolį įvykdė šios organizacijos džihadistai. Ją citavo džihadistų veiklą internete stebinti Jungtinių Valstijų organizacija „SITE Intelligence Group“.

Įvykio vietoje La Ramblo kvartale buvę liudininkai pasakojo apie po mikroautobuso susidūrimo su žmonėmis kilusią paniką tarp vietos gyventojų ir turistų antrame pagal dydį Ispanijos mieste. Tuo metu tarptautinė bendruomenė susivienijo pasmerkdama šias skerdynes.

Belgija patvirtino, kad tarp žuvusiųjų yra vienas šios šalies pilietis.

Karališkoji Ispanijos šeima pasmerkė ketvirtadienį įvykusį išpuolį ypač aštria retorika. Ji teigė, kad Ispanija nebus terorizuojama ekstremistų.

Ant žemės gulintys kūnai

Liudininkai žurnalistams pasakojo apie patirtą siaubą, kai žuvusiųjų kūnai buvo tempiami per La Ramblos bulvarą, o tuo tarpu kiti žmonės bėgo patys, gelbėdami savo gyvybes. La Ramblos bulvaras yra viena judriausių Barselonos gatvių, gausi parduotuvių ir itin mėgiama turistų ir gatvės atlikėjų.

„Kai tai nutiko, aš išbėgau į lauką ir pamačiau visą žalą“, - naujienų agentūrai AFP sakė vietinės parduotuvės darbuotojas Xavi Perezas (Chavi Perezas).

„Ant žemės gulėjo kūnai, aplink juos rinkosi žmonės. Žmonės verkė. Buvo daug užsieniečių“, - pridūrė jis.

Kitas liudininkas, Aameras Anwaras (Ameras Anvaras), britų „Sky News“ televizijai sakė, kad tiesiog ėjo La Ramblos bulvaru, kuris buvo perpildytas žmonių. Tada ir įvyko ataka.

„Staiga išgirdau trenkimosi garsą ir visi žmonės gatvėje pradėjo šaukdami bėgti. Visiškai šalia savęs pamačiau moterį, šaukiančią savo vaikų“, - sakė A.Anwaras.

„Policija čia atvyko labai, labai greitai, policijos pareigūnai su ginklais, lazdomis (buvo) visur“, - pridūrė jis.

Prieš kelis metus Europoje kilus džihadistų išpuolių bangai, daugiausia palietusiai Prancūziją, Belgiją ar Vokietiją, ji praktiškai aplenkė Ispaniją.

Tačiau Ispanija susidūrė su didžiausia džihadistų ataka Europoje 2004 metų kovą, kai po traukinių sprogdinimo Madride žuvo 191 žmogus. Atsakomybę už šią ataką prisiėmė grupuotės „Al Qaeda“ įkvėpti ekstremistai.

Po ketvirtadienio išpuolio Barselonoje atostogų čia atvykęs Ethanas Spibey (Etanas Spibis) teigė su dar keliais žmonėmis pasislėpęs netoli esančioje bažnyčioje.

„Staiga čia prasidėjo tikras chaosas. (...) Žmonės tiesiog pradėjo šaukdami bėgti, - sakė jis „Sky News“

„Panašu, kad daug žmonių nubėgo į parduotuves ir vietines kavines“, - teigė E.Spibey.

Netoli La Ramblo kvartalo gyvenantis Tomas Guelleris (Tomas Geleris) tvirtino matęs gatve greitai lekiantį mikroautobusą.

„Jis visiškai nestabdė. Jis važiavo tiesiog per žmones viduryje La Ramblo“, - britų nacionaliniam radijui BBC sakė T.Guelleris.

Barselonoje dirbantis diplomatas iš Graikijos nurodė, kad trys iš sužeistųjų - moteris ir du jos vaikai - yra šios šalies piliečiai.

„Pasibjaurėtina ataka“

Išpuolį Ispanijoje ketvirtadienį pasmerkė tarptautinė bendruomenė.

„Jungtinės Valstijos smerkia teroristinį išpuolį Ispanijoje, Barselonoje, ir padarys viską, kas būtina, kad jai padėtume“, - socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje parašė Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

Prancūzijos vadovas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) išpuolį pavadino „tragiška ataka“ ir pareiškė, kad jo mintys yra su nelaimės aukomis.

Reaguodami į įvykius Ispanijoje, Vokietijos kanclerės atstovas spaudai pasmerkė „pasibjaurėtiną ataką“, o britų premjerė Theresa May (Tereza Mei) nurodė, kad Londonas „yra kartu su Ispanija prieš terorą“.

Ispanija gali būti potencialus taikinys džihadistams. Ekstremistai savo interneto puslapiuose mini šią šalį dėl istorinių priežasčių, nes didžioji dalis Ispanijos teritorijos vienu metu buvo valdoma musulmonų.

Ispanijos pareigūnai paprastai išlieka diskretiški dėl terorizmo grėsmės savo šalyje. Tačiau jie pateikia informacija apie kiekvieną įtariamų džihadistų sulaikymą.

Dauguma jų teisėsaugos akiratyje atsiduria dėl propagandos, verbavimo į ekstremistines grupuotes ar „terorizmo garbinimo“.

Anot Vidaus reikalų ministerijos, daugiau nei 180 teroristų buvo sulaikyti nuo 2015 metų, kai Ispanija pakėlė terorizmo grėsmės lygį iki aukščiausio.

V.Putinas ragina susivienyti kovojant su terorizmu

 Po išpuolio Ispanijoje Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paragino pasaulį susivienyti „bekompromisėje kovoje prieš teroristų pajėgas“.

„Mes ryžtingai smerkiame šį žiaurų ir cinišką nusikaltimą prieš civilius“, - telegramoje Ispanijos karaliui Felipei VI-ajam rašė V.Putinas.

„Tai, kas nutiko, dar kartą patvirtina būtinybę viso pasaulio bendruomenei suvienyti pastangas bekompromisėje kovoje prieš teroristų pajėgas“, - pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tegyvuoja Angela Merkel ir Emanuelis Makronas

tegyvuoja  Angela Merkel ir  Emanuelis Makronas portretas
Na jei daugumai zmoniu patinka kai juos traisko. Tai mazumai NIEKO PAKEISTI(teisetai) nebeimanoma
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių