Baltarusijoje kalėti nuteista S. Sapega prašo A. Lukašenkos malonės

Baltarusijoje šešerius metus kalėti nuteista Rusijos pilietė Sofija Sapega, kuri pernai gegužę buvo suimta kartu su savo draugu, baltarusių opozicijos tinklaraštininku Ramanu Pratasevičiumi, Minsko režimui priverstinai nutupdžius bendrovės „Ryanair“ keleivinį lainerį, paprašė šalies autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos suteikti jai malonę, pirmadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

24 metų S. Sapega ir 27 metų R. Pratasevičius buvo sulaikyti pernai gegužę, kai jų lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių, buvo priverstinai nutupdytas Minske.

S. Sapegai buvo pareikšti kaltinimai pagal virtinę Baudžiamojo kodekso straipsnių, tarp jų – dėl socialinės nesantaikos kurstymo ir grasinimo teisėsaugos pareigūnams. Praėjusį mėnesį teismas jai skyrė šešerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Pirmadienį laikraštis „Sovetskaja Belorussija“, oficialus A. Lukašenkos režimo ruporas, pranešė, kad S. Sapega paprašė prezidento suteikti jai malonę.

Ši žinia paskelbta po praėjusį savaitgalį Sankt Peterburge įvykusio A. Lukašenkos ir Rusjos prezidento Vladimiro Putino susitikimo.

Birželio pradžioje A. Lukašenka sakė, kad galėtų suteikti S. Sapegai malonę.

„Turime išspręsti šį klausimą“, – tąsyk sakė jis.

„Mes galime perduoti Rusijos pilietę Rusijai. Tegul ji ten atlieka bausmę. Arba jie gali daryti, ką nori“, – kalbėjo A. Lukašenka.

R. Protasevičius 2019 metais pabėgo į Europą ir iš ten vadovavo „Telegram“ kanalui „Nexta“ – svarbiai Baltarusijos opozicijos žiniasklaidos priemonei, padėjusiai mobilizuoti protestuotojus po ginčijamo A. Lukašenkos perrinkimo šeštai kadencijai 2020-ųjų rugpjūtį vykusiuose prezidento rinkimuose. Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais.

Po R. Pratasevičiaus ir S. Sapegos arešto pasirodė nufilmuoti jų abiejų „prisipažinimai“. Opozicijos šalininkai sakė, kad šiuos įrašus jie padarė verčiami ir kad tai įprasta režimo taktika kritikams spausti.

R. Pratasevičius Baltarusijoje vis dar laikomas namų arešto sąlygomis ir laukia teismo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Ko nesąmones darai ,dabar prašai pasigailėjimo.Žmogaus gyvenimas per trumpas,todėl reikia gyventi ir džiaugtis juo kol sveikas.Neklausyti reikia tu kurie kursto ,nes tokių visose šalyse yra.,savo tikslui pasiekti Lietuvoje irgi tokių yra,ipatingai senio kupriaus muzikanto ir jo anūko klausyti neteikia. įtraukę nekaltus žmonės,nesuprantancius pasekmių.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių