Atsakomybę už sprogdinimą Kandaharo mečetėje prisiėmė „Islamo valstybė“

Džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) atšaka Afganistane šeštadienį prisiėmė atsakomybę už mažiausiai 41 gyvybę nusinešusį mirtininko išpuolį šiitų mečetėje Afganistano pietiniame Kandaharo mieste.

Penktadienio ataka įvykdyta praėjus vos savaitei po kito „Chorasano Islamo valstybės“ (IS-K) išpuolio prieš šiitus mečetėje šiauriniame Kundūzo mieste, kai žuvo per 60 žmonių.

Platformos „Telegram“ kanalais IS-K paskelbė, kad du jos mirtininkai susprogdino bombas per atskirus išpuolius skirtingose Kandaharo mečetės dalyse, kai viduje meldėsi tikintieji.

Sunitų IS-K, kuri įnirtingai varžosi su taip pat sunitišku islamistų Talibanu, rugpjūtį po užsienio pajėgų pasitraukimo sugrįžusiu į valdžią Afganistane, šiitus laiko atskalūnais.

Kandaharas yra dvasinis Talibano judėjimo centras.

Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi konfliktų analizės firma „ExTrac“ nurodė, kad penktadienio išpuolis yra pirmoji IS-K ataka Kandahare ir ketvirta daug aukų pareikalavusi grupuotės ataka nuo rugpjūčio, kai Talibanas užėmė Kabulą.

Po sprogimų Kandaharo policijos viršininkas Maulvi Mehmoodas (Maulvis Mehmudas) sakė, kad per „brutalią ataką šiitų mečetėje... gyvybių neteko daugybė mūsų tėvynainių“.

Vaizdo pareiškime M. Mehmoodas sakė, kad mečetės saugumu rūpinosi šiitų bendruomenės sargybiniai, bet nuo šiol už jos apsaugą bus atsakingas Talibanas.

Kandaharo sveikatos apsaugos direktorius Hafizas Abdulhai Abbasas (Hafizas Abdulhajus Abasas) naujienų agentūrai AFP sakė, kad, ligoninės duomenimis, žuvo 41 žmogus, o dar maždaug 70 buvo sužeisti.

Įvykio vietoje, kurią aptvėrė talibai, buvo matyti mažiausiai 15 greitosios pagalbos automobilių.

Vienas Kandaharo centrinės Mirwaiso (Mirvaiso) ligoninės gydytojas AFP sakė, kad ligoninė perpildyta.

„Į mūsų ligoninę atvežta per daug lavonų ir sužeistų žmonių. Manome, kad bus ir daugiau. Mums skubiai reikia kraujo. Paprašėme visos vietos žiniasklaidos Kandahare paprašyti žmonių atvykti ir paaukoti kraujo“, – sakė jis.

Talibanas, kuris valdžią Afganistane perėmė nuvertęs JAV remtą vyriausybę, anksčiau taip pat persekiodavo šiitus. Tačiau naujoji Talibano administracija yra pažadėjusi stabilizuoti šalį, o po atakos Kundūze pažadėjo ginti šiitų mažumą.

Šiitai sudaro maždaug 10 proc. Afganistano gyventojų. Daugelis jų yra dešimtmečius Afganistane persekioti etniniai hazarai.

2017 metų spalį per IS mirtininko išpuolį šiitų mečetėje Kabulo vakaruose žuvo 56 ir buvo sužeisti dar 55 žmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių