Armėnijos premjeras: Azerbaidžanas „paskelbė karą“ armėnams

  • Teksto dydis:

Sekmadienį, prasidėjus įnirtingiems susirėmimams Kalnų Karabacho teritorijoje, Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas sekmadienį pareiškė, kad Azerbaidžanas – didžiausias šalies priešas – armėnams paskelbė karą.

Azerbaidžano „autoritarinis režimas ir vėl paskelbė karą Armėnijos žmonėms“, per televiziją transliuotame kreipimesi kalbėjo premjeras, pridurdamas, kad Armėnija yra „ant neprognozuojamų padarinių galinčio turėti karo Pietų Kaukaze slenksčio“.

Tuo metu Azerbaidžano gynybos ministras Zakiras Hasanovas šalies žiniasklaidai pareiškė, kad azerbaidžaniečiai perėmė iki šiol armėnų separatistų valdytų daugiau nei septynių Kalnų Karabacho kaimų kontrolę. Kalnų Karabacho atstovai savo ruožtu tokį pareiškimą pavadino „visišku melu“, teigdami, kad jie kontroliuoja situaciją ginčijamame regione.

Stepanakerto pareigūnai pranešė, kad per susirėmimus žuvo 10 Kalnų Karabacho pajėgų karių. Apie žuvusius ir sužeistus karius taip pat pranešė Azerbaidžanas.

Perspėja dėl „agresyvaus“ Turkijos kišimosi

Armėnijos ministras pirmininkas N. Pašinianas sekmadienį perspėjo tarptautinę bendruomenę dėl Turkijos kišimosi į atsinaujinusias kovas tarp jo šalies ir Azerbaidžano dėl nuo pastarojo atsiskyrusio Kalnų Karabacho regiono.

„Raginu tarptautinę visuomenę panaudoti visus esamus svertus užkirsti kelią Turkijos kišimuisi (į konfliktą), kuris gali kartą ir visiems laikams destabilizuoti Kaukazo regioną“, – per televiziją pasakytoje kalboje pareiškė N. Pašinianas.

Jis pridūrė, kad Turkijos „agresyvus elgesys kelia rimtų nuogąstavimų“, ir pasmerkė Ankaros paramą jos sąjungininkui Baku.

NATO atstovas paragino nutraukti veiksmus, atnaujinti derybas

NATO yra itin susirūpinusi dėl didelio masto karinių veiksmų palei Kalnų Karabacho konflikto zonos kontaktinę liniją, pareiškė NATO generalinio sekretoriaus specialusis atstovas Kaukazo ir Centrinės Azijos klausimais Jamesas Appathurai (Džeimsas Apaturajus).

Jis paragino šalis nedelsiant nutraukti karinius veiksmus, dėl kurių jau nukentėjo civiliai. Jo teigimu, nėra karinio sprendimo šiam konfliktui.

Armėnija ir Azerbaidžanas turi atnaujinti derybas ir siekti taikos konflikto sprendimo. NATO palaiko ESBO Minsko grupės pastangas.

 


Šiame straipsnyje: ArmėnijaAzerbaidžanaskaras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kada turkus mes is NATO?

Vytautas G.

Vytautas G. portretas
Karabaxas tai Armenija

Anonimas

Anonimas portretas
Pareina ragai armėnams. Karabachas grįš Azerbaidžanui.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių