Ant Everesto susidarė alpinistų eilė, žuvo dar du žmonės

  • Teksto dydis:

Prie Everesto viršūnės susidarė didžiulė alpinistų eilė, o ekspedicijų organizatoriai ketvirtadienį pranešė, kad ant aukščiausio pasaulio kalno žuvo dar du žmonės.

Daugiau kaip 200 alpinistų trečiadienį pasinaudojo geru oru ir ėmė kopti į kalną iš Nepalo ir Kinijos pusių, tačiau komandoms teko po kelias valandas laukti eilėse, kad galėtų įkopti į viršūnę, o tai savo ruožtu reiškė nušalimų ir kalnų ligos riziką.

Tai buvo viena intensyviausių dienų ant 8 848 m kalno.

Naujausios aukos yra amerikietis ir indė, pranešė jų ekspedicijų organizatoriai.

55 metų Donaldas Lynnas Cashas (Donaldas Linas Kešas) trečiadienį fotografuodamas ant viršūnės susmuko, o jo bendraamžė Anjali Kulkarni (Andžali Kulkarni) mirė jau pakeliui nuo viršūnės.

A. Kulkarni ekspedicijos organizatoriai „Arun Treks“ sakė, kad dėl intensyvaus alpinistų judėjimo prie viršūnės ji vėlavo nusileisti ir dėl to mirė.

„Ji turėjo ilgai laukti, kol galėjo pasiekti viršūnę ir nusileisti, – sakė Thupdenas Sherpa (Tupdenas Šerpa). – Ji negalėjo nusileisti pati ir mirė vedliams šerpams ją nunešus.“

Pasangas Tenje Sherpa (Pasangas Tendžė Šerpa) iš „Pioneer Adventure“ naujienų agentūrai AFP sakė, kad D. L. Cashas susmuko viršūnėje ir mirė visai netoli jos, vedliams nešant jį žemyn.

Šį sezoną ant Everesto jau žuvo keturi žmonės. Praėjusią savaitę žuvo indų alpinistas, be to, žuvusiu laikomas vienas airių alpinistas, kuris netoli viršūnės paslydo ir nukrito.

Nuo 1953 metų, kai į Everestą pirmieji įkopė Edmundas Hillary (Edmundas Hilaris) ir Tenzingas Norgay (Tenzingas Norgajus), alpinizmas Nepale tapo pelningu verslu.

Ši Himalajų valstybė 2019-ųjų pavasario kopimo sezonui išdavė rekordiškai daug leidimų po 11 tūkst. dolerių (9,8 tūkst. eurų) – 381, todėl buvo baiminamasi sangrūdų pakeliui į viršūnę, jei dėl prasto oro sumažės kopti tinkamų dienų.

Daugumą alpinistų, kopiančių į Everestą, lydi po vedlį nepalietį ir tai reiškia, kad artimiausiomis savaitėmis į viršūnę keliaus daugiau kaip 750 žmonių.

Dar mažiausiai 140 alpinistų buvo išduoti leidimai kopti į Everestą iš šiaurinės, Tibeto pusės, nurodo ekspedicijų operatoriai. Per visus praėjusius metus į Everestą įkopė 807 žmonės ir tai buvo rekordinis skaičius, bet šiemet jis gali būti viršytas.

Šiuo metu yra kopimo į daug Himalajų kalnų, tarp jų Everestą, pikas. Palankios oro sąlygos kopimui būna nuo balandžio pabaigos iki gegužės pabaigos.

Šį sezoną ant kitų Himalajų kalnų, aukštesnių nei 8 tūkst. m, jau žuvo mažiausiai šeši kiti alpinistai iš užsienio. Dar du yra dingę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Daugiausiai žmonės miršta lovose - KOKIO VELNIO jas vis daro?..

Anonimas

Anonimas portretas
Koks velnias juos visus ten neša ? Garbės troškimas ar šiaip kvailumas ? Negaila nei vieno....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių