Afganistano legendos mirtis: kaip buvo nužudytas A. Sh. Massoudas

Likus dviem dienoms iki Rugsėjo 11-osios įvykių, žurnalistais apsimetusių „Al Qaeda“ savižudžių grupė susėdo imti interviu iš Ahmado Shaho Massoudo, paskutinio reikšmingesnio vado, kuris tebesipriešino džihadistų grupuotės – Talibano – sąjungininkams Šiaurės Afganistane.

Prieš jam atsakant į klausimą, jie susprogdino sprogmenis, kurie, kaip vėliau sakė tyrėjai, buvo gudriai paslėpti jų vaizdo įrangoje.

Praėjus dvidešimčiai metų, A. Sh. Massoudo nužudymas ir Rugsėjo 11-osios atakos daugeliui afganų yra tie lemtingi įvykiai, kurie kažkada pradėjo naują neapibrėžtumo ir kraujo praliejimo erą ir kurie tebeskamba atmintyje dabar, Talibanui vėl sugrįžus.

Charizmatiškasis A. Sh. Massoudas, dar vadintas Pandžšyro liūtu, devintajame dešimtmetyje išgarsėjo kaip puikus partizanų vadas, atbaidęs sovietų pajėgas.

Dešimtojo dešimtmečio pabaigoje jis kovojo su Talibanu ir jo sąjungininke „Al Qaeda“.

Ir vieni, ir kiti norėjo, kad jo nebeliktų.

Įžūlų smūgį užsakė pats Osama bin Ladenas.

Žudikai apsimetė kuriantys dokumentinį filmą ir gavo sutikimą dėl interviu su A. Sh. Massoudu, pateikę išgalvotą istoriją, atspausdintą ant Didžiosios Britanijos islamo centro firminio blanko. Kelionėms jie naudojo vogtus Belgijos piliečių pasus.

2001 metų rugpjūtį atvykę į jo bazę Khwaja Bahauddino kaime, jie susidūrė su kliūtimi: A. Sh. Massoudas buvo per daug užsiėmęs, kad galėtų su jais kalbėtis.

„Jie 10 dienų praleido su mumis ramiai ir kantriai laukdami ir niekada pernelyg atkakliai nereikalavo to interviu“, – praėjus kelioms savaitėms po žmogžudystės, AFP sakė žurnalistas ir artimas A. Sh. Massoudo padėjėjas Fahimas Dashtis.

F. Dashtis rengė savo kamerą pokalbiui įrašyti, kai tuo metu du „Al Qaeda“ operatyvininkai savo klausimus arabų kalba perdavė artimam vado padėjėjui Masoodui Khaliliui, kad šis išverstų.

„Mes jautėmės nejaukiai“, – 2001 metų spalį sakė M. Khalilis naujienų agentūrai AFP, ypač todėl, kad jų klausimai buvo apie O. bin Ladeną.

„Operatorius“ piktai išsišiepė. „Žurnalistas“ buvo labai ramus", – pasakojo jis.

Vos tik A. Sh. Massoudas išgirdo vertimą, sprogmenys susprogo.

Žmogžudystė sukėlė šoką visame Afganistane ir pasaulyje.

Antitalibiškai nusiteikę afganai A. Sh. Massoudą laikė paskutine didele savo viltimi, o Vakarų vyriausybės – galimu galingu sąjungininku kovoje prieš dar griežtesnius islamistus.

Kadangi jo vadovaujamam pasipriešinimo judėjimui – Šiaurės aljansui – jau teko gintis nuo Talibano, jo padėjėjai kurį laiką slėpė jo mirtį.

Praėjus savaitei po nužudymo, A. Sh. Massoudas buvo palaidotas savo gimtajame Bazarako rajone. Jo kūnas buvo uždengtas Afganistano vėliava, o laidotuvių procesijoje dalyvavo tūkstančiai jo pasekėjų.

Buvo pastatytas marmurinis antkapis, pritraukiantis daugybę jo gerbėjų.

„Kai (Massoudas) buvo nužudytas, aš buvau Pandžšyre. Pasipriešinimo pajėgos buvo... apsuptos iš visų pusių, – pirmadienį AFP sakė 47 metų rajono gyventojas, prašydamas neskelbti jo pavardės dėl saugumo. – Talibanas net per radiją paskelbė: jūsų lyderis miręs ir viskas baigta. Bet... lyderio mirtis suteikė žmonėms dar vieną priežastį kovoti toliau“.

Situacija radikaliai pasikeitė, kai JAV, siekdamos nubausti Talibaną už Rugsėjo 11-osios kaltininkų slėpimą, įsiveržė į Afganistaną.

2001 metų pabaigoje Talibano režimas krito, jį sutriuškino amerikiečių bombonešiai, padedami Šiaurės aljanso kovotojų.

„Al Qaeda“, besitikėjusi, kad, įvykdžiusi du savo didžiausius išpuolius, įgis pranašumą prieš JAV ir Afganistaną, dabar turėjo bėgti.

Praėjusį mėnesį, paskutiniams JAV vadovaujamų pajėgų kariams po 20 metų paliekant Afganistaną, Talibanas pradėjo žaibišką puolimą ir rugpjūčio 15 dieną užėmė Kabulą.

Ir vėl pagrindinė opozicija atsirado Pandžšyre – šį kartą jai vadovavo Ahmadas Massoudas, kuriam buvo 12 metų, kai „Al Qaeda“ nužudė jo tėvą.

Tačiau Talibanas greitai pasiuntė kovotojus apsupti teritorijos ir pirmadienį ėmė skelbti, kad jie užėmė Pandžšyrą.

Tarp pasipriešinimo dalyvių, žuvusių per sunkias kovas, buvo ir F. Dashtis, prieš 20 metų A. Sh. Massoudo sprogdinimą išgyvenęs žurnalistas.

Vienoje Talibano paskyroje buvo paskelbta jo kovotojų Padžšyre, stovinčių prieš išniekintą A. Sh. Massoudo plakatą, nuotrauka.

A. Sh. Massoudo brolis Ahmadas Walis antradienį Ženevoje sakė, kad, nors jų Nacionalinis pasipriešinimo frontas „nukraujavęs“, tūkstančiai kovotojų gali bet kada vėl susitelkti.

Visa tai nelengva matyti 63 metų Mohammadui Sana Safai, kuris dirbo su A. Sh. Massoudu devintajame dešimtmetyje, kai kasdien vykdavo sovietų kariuomenės puolimai.

„Ahmadas Massoudas yra jaunas vyras, patriotiškas, tačiau neturi tokios karinės patirties, kaip jo tėvas, – pirmadienį sakė M. S. Safa. – Jei šiandien (jo tėvas) būtų gyvas, nebūtume matę to... Pandžšyro pralaimėjimo Talibanui“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Šaunuoliai talibai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių