Ukraina išformuoja armijos dalinį, patyrusį gėdingą nesėkmę prieš separatistus

Ukraina išformuoja armijos dalinį, patyrusį gėdingą nesėkmę operacijoje prieš separatistus

Ukraina ketvirtadienį paskelbė išformuojanti armijos dalinį, atidavusį šešis šarvuočius prorusiškiems kovotojams, Kijevo kariškiams reaguojant į pragaištingus mėginimo išvaikyti separatistus šalies rytiniuose regionuose padarinius.

„25-oji oro desantininkų brigada, kurios nariai parodė bailumą ir atidavė savo ginklus, bus demobilizuoti, o kaltieji kariai stos prieš teismą“, – laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas sakė parlamentui.

Susilpnėjusi Ukrainos kariuomenė patyrė skaudų smūgį trečiadienį - garsiai paskelbta „antiteroristinė“ operacija, turėjusi išstumti promaskvietiškas protestuotojus iš virtinės rytinių miestų, virto žeminančiu farsu, kai separatistai perėmė be šešis šarvuotuosius transporterius, o kitos armijos kolonos karius privertė nusiginkluoti.

Ukrainos gynybos ministerija ketvirtadienį paskelbtame pranešime nurodė, kad šarvuočių kolona, ankstesnę dieną užblokuota prorusiškų aktyvistų Kramatorsko miestelyje, grįžta į savo bazę po įtemptos konfrontacijos.

Šis kapituliacija tikriausiai taps skaudžiu smūgiu Ukrainos ginkluotosioms pajėgos ir Kijevo viltims atkurti savo kontrolę šalies pramonės širdyje.

Tuo tarpu pietrytiniame uostamiestyje Mariupolyje Ukrainos nacionalinės gvardijos kariai praeitą naktį atrėmė separatistų išpuolį prieš jų bazę. Kaip ketvirtadienį pranešė vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas, per tą susirėmimą buvo nukauti trys užpuolikai, o dar 13 buvo sužeisti.

Apie 300 žmonių, surengusių tą ataką, buvo apsiginklavę šaunamaisiais ginklais ir Molotovo kokteiliais, tačiau per susirėmimą VRM kariai nenukentėjo, pridūrė A.Avakovas.

Ukraina suėmė 10 įtariamų Rusijos žvalgybos agentų

Ukraina yra suėmusi apie 10 Rusijos piliečių, susijusių su tos šalies žvalgybos tarnybomis, ketvirtadienį pranešė Ukrainos saugumo tarnyba (SBU).

Atsakydamas į žurnalistų klausimus apie ketvirtadienį Rusijos prezidento Vladimiro Putino komentarus dėl Maskvos dalyvavimo Ukrainos krizėje, viena SBU atstovė pareiškė: „Esame sulaikę apie 10 rusų, turinčių Rusijos pasus.“

„Jie visi turėjo patirties žvalgybos darbe“, – nurodė ji, paaiškinusi, kad dėl tų asmenų atliekamas tyrimas.

Žuvo trys separatistai

Ukrainos vidaus reikalų ministras ketvirtadienį pranešė, kad trys prorusiški separatistai žuvo per susišaudymą, įsiplieskusį naktį pietrytiniame Mariupolio mieste prie Azovo jūros.

„Kaip rodo preliminarūs duomenys, trys užpuolikai buvo nukauti, 13 sužeisti, o 63 suimti“, – ministras Arsenas Avakovas parašė socialiniame tinkle „Facebook“.

A.Avakovas pridūrė, kad incidentas įvyko, kai apie 300 žmonių, ginkluotų šaunamaisiais ginklais ir Molotovo kokteiliais, mėgino atakuoti VRM pajėgų bazę.

„Kai užpuolikai apmėtė karinį dalinį savadarbiais sprogstamaisiais užtaisais ir apšaudė sargybinius, nacionalinės gvardijos nariai paleido perspėjamuosius šūvius. Po perspėjimo, laikydamiesi statuto, pasikartojus atakai, (kariai nukreipė) tiesioginę ugnį“, – rašo A.Avakovas.

Saugumo pareigūnai iš suimtųjų konfiskavo ginklų, ryšio priemonių ir „rusiškų mobiliųjų telefonų“, sakoma pranešime.

Nei vienas iš VRM karių nenukentėjo, pažymėjo ministras.

Ši operacija tebevyksta: uostamiestyje patruliuoja sustiprintos milicijos pajėgos, o sraigtasparniais skraidinamas specialiųjų pajėgų pastiprinimas, rašo A.Avakovas.

Ukrainos nacionalinė gvardija savo tinklalapyje nurodė, kad nežinomi asmenys atakavo Ukrainos vidaus kariuomenės Mariupolio bataliono bazę, kai kariai atsisakė pereiti į jų pusę.

„Piliečiai pradėjo klibinti įvažiavimo vartus, taip pat mėgino jėga atidaryti patikros posto duris ir padegė pastatą Molotovo kokteiliais. Kariai jį ginė, gesindami gaisrą ir šaudydami perspėjamuosius šūvius į orą. Tačiau žmonės atsisakė nurimti, ir šūviai į orą jau girdimi pačioje minioje“, – sakoma pranešime.

Užpuolikai prie karinio dalinio prisiartino trečiadienį apie 20 val. vietos (ir Lietuvos) laiku. Jie pareiškė vadams, kad kariai „turi sutikti pereiti į „liaudies“ pusę arba po 15 minučių bus pradėtas dalinio šturmas“, nurodė Nacionalinė gvardija.

Į tą karinį galima patekti tik su leidimais, o teisėsaugos pareigūnams leista naudoti „fizinio pasipriešinimo priemones, specialiąsias priemones, o kraštutiniais atvejais – netgi ginklus“, pažymėjo gvardija.

Tačiau minia pradėjo siaubti bazę, nepaisydama perspėjimų.

Kaip praneša Ukrainos žiniasklaida, prie karinio dalinio kareivinių susirinkę žmonės reikalavo, kad kariai „pasidalytų su jais ginklais“, o vėliau pradėjo mėtyti butelius su degiu skysčiu ir padegė policijos mikroautobusą.

Maskva: kaltinimai panašūs į paranoją

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu ketvirtadienį atmetė Kijevo vyriausybės pareiškimus, esą Maskva yra pasiuntusi savo elitinių specialiųjų pajėgų būrius į rytų Ukrainą kurstyti neramumų, sakydamas, jog tie kaltinimai panašūs į paranoją.

„Tie pareiškimai panašūs į paranoją, – S.Šoigu žodžius citavo Rusijos naujienų agentūros. – Užuot visada ieškojęs Maskvos rankos, Kijevas turėtų liautis vadinti Ukrainos pietryčių gyventojus separatistais bei teroristais ir pradėti su jais konstruktyvų dialogą.“

Stebėtojai nurodo, kad situacija Ukrainos pietryčiuose labai panaši į padėtį, kuri buvo Krymo pusiasalyje prieš praėjusį mėnesį Rusijos įvykdytą jo aneksiją.

Ukrainos žvalgybos pareigūnai trečiadienį pranešė perėmę pokalbius, kurie liudija, kad tie patys rusų agentai, kurie vadovavo Krymo užėmimui, dabar koordinuoja separatistinius neramumus šalies rytuose.

Būgštaujama, kad ryžtingas karinis Kijevo atsakas gali išprovokuoti kruviną kontrsmūgį iš rusų karių, kurie laukia pasirengę vykdyti V.Putino pažadą „apginti“ rusakalbius kaimyninės valstybės gyventojus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

patikslintojui

patikslintojui portretas
Kiek motina gamta klaidu padare nenoredama,pasirodot patys,tad ir pykti uz tokius parasymus negalima.0kas nusikalteliai -zmones atsirenka patys.

RU

RU portretas
Rusijos prezidentas V.V.Putinas,o ne putkinas. Berasciai,o dar apie politika cia diskutojate.

VLADIMIR

VLADIMIR portretas
KAIP TIKRI RUSU KARIAI PASIELGE-GINKLA PRIEŠ TAIKIUS NE VARTOJO.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių