Pamplonoje bulius subadė du San Fermino šventės dalyvius

  • Teksto dydis:

Pamplonoje, kur vyksta San Fermino šventė, pirmadienį per paskutinį, aštuntą bulių varymą vienas gyvulys subadė du žmones ir sėjo paniką šio Šiaurės Ispanijos miesto gatvėse.

Šimtai žmonių grįstomis gatvėmis bėgo drauge su šešiais koridai užaugintais buliais. Per bėgimą buvo šiurpių momentų – kai vienas gyvulys atsiskyrė nuo kitų ir puolė tris bėgikus, kuriuos prispaudė prie sienų ir atitvarų, bandydamas smogti jiems ragais.

Navaros ligoninės gydytojas Oscaras Gorria (Oskaras Gorija) sakė, kad dviem vyrams ragais buvo subadytos kojos, o dar penki žmonės buvo paguldyti į ligoninę dėl kitokių sužeidimų.

Rytiniai bulių bėgimai yra pagrindinis devynias dienas trunkančio festivalio, kurį išgarsino 1926 metais išleistas Ernesto Hemingway (Ernesto Hemingvėjaus) romanas „Fiesta“ (The Sun also Rises), akcentas.

Nuo 1924 metų, kai buvo pradėtos oficialiai registruoti šio renginio aukos, per bulių bėgimus iš viso žuvo 15 žmonių.

San Fermino festivalis, kurio istorija siekia 13-ąjį amžių, yra tapęs pasauline turistų atrakcija. Vieną liepos savaitę šimtai žmonių baltais drabužiais su raudonomis skarelėmis kasdien bėga drauge su buliais siauromis Pamplonos gatvelėmis iki koridos.

Bulių bėgimai paprastai trunka nuo trijų iki penkių minučių, o po pietų gyvuliai būna nukaunami koridos arenoje.

Per šiemetinį festivalį buliai jau buvo subadę kelis žmones, bet pirmadienio bėgimas – aštuntas ir paskutinis – buvo ypač žiaurus. Vienas iš šešių bulių atsiskyrė nuo kitų ir puolė bėgikus, kurių du ant ragų pakėlė nuo žemės. Tiems dviem buvo persmeigtos kojos.

Kiti bėgikai bandė nukreipti buliaus dėmesį ir galiausiai nuvarė jį į areną.

Sekmadienį ligoninėje vis dar gulėjo devyni vyrai, kurie buvo sužeisti per praėjusios savaitės bulių bėgimus, pranešė Navaros regiono ligoninių administracija.

Tarp jų buvo amerikietis Billas Hillmannas (Bilas Hilmanas), knygos „Fiesta: kaip pergyventi Pamplonos bulius“ (Fiesta: How To Survive The Bulls of Pamplona) bendraautorius. Jam, suklupusiam ir pargriuvusiam, bulius persmeigė šlaunį.

Daugelis dalyvių per naktį geria ir šoka, o paskui aštuntą ryto (9 val. Lietuvos laiku) dalyvauja bulių bėgime, nors vietos valdžia pastaraisiais metais bandė pažaboti nutrūktgalvius.

Ispanijos žiniasklaida praėjusį savaitgalį pranešė, kad Pamplonos policija ieško jauno vyro, kuris buvo pastebėtas pavojingai bandantis telefonu pasidaryti asmenukę – bėgdamas prieš pat bulių nosis.

Jam gali būti skirta bauda iki 3 tūkst. eurų, jei bus nustatyta, kad jis sukėlė pavojų kitiems bėgikams.

Praėjusį kartą žmogus per San Fermino festivalį žuvo prieš penkerius metus – bulius vienam 27 metų ispanui iš Madrido subadė kaklą, širdį ir plaučius.


Šiame straipsnyje: koridaIspanijabuliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

tinkamesnis

tinkamesnis portretas
zodis siuo atveju-suzalojo
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių