M. Gorbačiovas perspėja apie Europai gresiantį branduolinį karą

  • Teksto dydis:

Buvęs Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas perspėjo, kad įtampa tarp Rusijos ir galingųjų Europos valstybių dėl Ukrainos krizės gali peraugti į didelį konfliktą ar net branduolinį karą, sakoma šeštadienį Vokietijos savaitraščio „Der Spiegel“ paskelbtame interviu.

„Tokio pobūdžio karas neišvengiamai vestų į branduolinį karą“, – 1990 metų Nobelio taikos premijos laureatas sakė interviu „Der Spiegel“, kurio ištraukos buvo paskelbtos penktadienį.

„Mes neišgyvensime ateinančiais metais, jeigu kam nors neatlaikys nervai šioje perkaitusioje padėtyje, – pridūrė 83 metų M.Gorbačiovas. – Aš to nekalbu neapgalvotai. Esu nepaprastai susirūpinęs.“

Įtampa tarp Rusijos ir galingųjų Vakarų šalių smarkiai padidėjo praėjusių metų pradžioje, kai Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį, ir prorusiški separatistai užėmė didelę teritoriją tos šalies rytinėje dalyje.

JAV, NATO ir Europos Sąjunga (ES) kaltina Rusiją karių ir ginklų siuntimu Ukrainos separatistams, todėl paskelbė griežtas sankcijas Maskvai.

Maskva neigia teikianti karinę pagalbą sukilėliams ir atmeta Vakarų kritiką dėl Krymo aneksijos, sakydama, kad Krymo žmonės referendume balsavo už prisijungimą prie Rusijos.

M.Gorbačiovas, kuriuo Vokietijoje daugelis žavisi dėl jo vaidmens nugriaunant Berlyno sieną ir sprendimų, atvedusių į Vokietijos suvienijimą 1990 metais, perspėjo Vakarų šalis nesikišti į Ukrainos krizę.

„Naujoji Vokietija nori kištis visur, – sakė jis. – Akivaizdu, kad Vokietijoje esama daug žmonių, kurie nori prisidėti prie naujo Europos padalijimo.“

Senyvo amžiaus valstybės veikėjas, kurio paskelbta Sovietų Sąjungos persitvarkymo kampanija padėjo užbaigti Šaltąjį karą, anksčiau yra perspėjęs dėl naujo šaltojo karo ir potencialiai pragaištingų padarinių, jeigu nebus sumažinta Ukrainos krizės sukelta įtampa.


Šiame straipsnyje: Michailas Gorbačiovaskaras Ukrainojevokietijabranduolinis karas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Arka

Arka portretas
Sausio 13 ne Gorbačiovo kraujas. Kas nežino tikru ivykiu.vēju nerašykit.

666

666 portretas
DEPORTUOT TĄ DURNIŲ Į RUSIJĄ

:(

:( portretas
Jei rusai sugalvotu pulti nepadetu ta europos sajunga lietuvai pirmai kliutu, geriau visi patyletu ir nusileistu rusams tegu jie...
VISI KOMENTARAI 42

Galerijos

Daugiau straipsnių