Buvęs Tailando premjeras Abhisitas apkaltintas nužudymu dėl protestų vaikymo

Buvęs Tailando premjeras Abhisitas Vejjajiva (Apisitas Večačiva) ketvirtadienį buvo apkaltintas nužudymu ryšium su kariškių veiksmais prieš masinius opozicijos protestus Bankoke prieš trejus metus, paskelbė kaltintojai.

Kaltinimai buvo pateikti naujam politiniam sąmyšiui krečiant Tailando sostinę ir protestuotojams, kuriuos remia Abhisito opozicinė partija, siekiant nušalinti premjerę Yingluck Shinawatrą (Jinglak Činavatą), kad karalystė nusikratytų jos brolio, nušalinto buvusio lyderio Thaksino (Taksino), įtakos.

„Apkaltinome jį (Abhisitą). Teismas priima bylą nagrinėti“, - prie Bankoko teismo, kur posėdis vyko už uždarų durų, sakė Generalinės prokuratūros atstovas Nanthasakas Poonsukas (Nantasakas Ponsukas).

Valdant Abhisito vyriausybei, per susirėmimus sostinės gatvėse 2010 metais žuvo daugiau kaip 90 žmonių, o dar beveik 1,9 tūkst. buvo sužeisti. Tuose susirėmimuose dalyvavo daugiausia neginkluoti Thaksiną rėmę „raudonmarškiniai“demonstrantai ir saugumo pajėgos, kurios šaudė koviniais šoviniais.

Nedidelė “raudonmarškinių“ grupė šaukė „Žudikas!“, kai Demokratų partijos lyderis atvyko į teismą. Su laukusiais žurnalistais Abhisitas nepasikalbėjo. Prie pastato buvo ir maždaug 10 jo šalininkų, kurių kai kurie laikė gėlių puokštes.

Tailandas išgyveno kelis politinės suirutės periodus nuo Thaksino nušalinimo per karinį perversmą 2006 metais; kartais priešininkų stovyklų protestai virsdavo kruvinais neramumais.

Prokurorai kaltina Abhisitą ir buvusį jo pavaduotoją Suthepą Thaugsubaną (Sutepą Tuaksubaną) išleidus įsakymus, kurie nulėmė saugumo pajėgų vykdytą žudymą ir bandymą žudyti.

Oksforde išsilavinimą įgijęs Abhisitas tvirtina, kad yra nekaltas ir jam metamus kaltinimus vadina politiškai motyvuotais.

Kai kurie stebėtojai abejoja, kad Didžiojoje Britanijoje gimęs Abhisitas, atsižvelgiant į jo ryšius su Tailando elitu, sės į kalėjimą, ir laiko šią bylą šalies politinio balansavimo dalimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių