Žiniasklaida: Švedijos nusikalstamos grupuotės plauna pinigus per „Spotify“

  • Teksto dydis:

Nusikalstamos grupuotės, pastaraisiais metais Švedijoje surengiančios daugybę sprogdinimų ir šaudymo incidentų, pasinaudodami fiktyviomis dainų perklausomis „Spotify“ platformoje plauna pinigus, antradienį pranešė vienas Švedijos dienraštis.

„Svenska Dagbladet“ tyrime teigiama, kad nusikaltėlių tinklai jau kelerius metus pinigais, gautais iš narkotikų sandorių, apiplėšimų, sukčiavimo ir užsakomųjų žmogžudysčių, susimoka už netikras į „Spotify“ įkeltų su gaujomis susijusių atlikėjų dainų perklausas.

Tuomet jiems platforma sumoka už didelį perklausų skaičių, ir taip plaunami pinigai.

Laikraštis teigė, kad šią informaciją patvirtino keturi atskirų Stokholmo nusikalstamų grupuočių nariai ir tapatybės neatskleidęs policijos tyrėjas.

„Galiu tvirtai pasakyti, kad tai tęsiasi. Aš pats esu į tai įsitraukęs“, – dienraštis citavo vieną gaujos narį.

Jis teigė, kad jo gauja muzikos transliavimo milžine pinigų plovimui pradėjo naudotis 2019 metais, maždaug tuo metu, kai šalyje išpopuliarėjo švedų gangsterių repas, pradėjęs pelnyti muzikos apdovanojimus.

„Mes sistemingai mokėjome žmonėms, kurie tai darė“, – sakė jis.

„Spotify“ yra tapusi gaujų bankomatu. Tai tiesioginis ryšys su gaujomis ir mirtinu smurtu.

Apibūdindamas šį procesą, gaujos narys nurodė, kad gaujos savo nešvariais būdais uždirbtus pinigus iškeisdavo į bitkoinus, o tada kriptovaliuta sumokėdavo žmonėms, kurie rūpindavosi netikromis perklausomis „Spotify“.

„Jie pasirūpindavo, kad atsidurtume topų viršūnėse“, – sakė jis ir pridūrė, kad dėl fiktyvių perklausų padaugėjo ir tikrų, o tai padėjo gauti didesnes „Spotify“ išmokas.

Laikraštis rašė, kad Švedijoje už milijoną perklausų išmokama maždaug nuo 40 iki 60 tūkst. kronų (nuo 3,4 iki 5 tūkst. eurų).

Su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs policijos tyrėjas „Svenska Dagbladet“ sakė, kad 2021-aisiais susisiekė su „Spotify“, norėdamas aptarti šį klausimą, tačiau bendrovė niekada jam neatsakė.

„Spotify“ yra tapusi gaujų bankomatu. Tai tiesioginis ryšys su gaujomis ir mirtinu smurtu“, – komentavo jis.

Remiantis policijos duomenimis, 2022-aisiais Švedijoje užregistruota 90 sprogimų, dar 101 bandymas susprogdinti arba pasirengimas sprogdinimams, taip pat 391 šaudymo incidentas, iš kurių 62 baigėsi mirtimi.

Švedijos bendrovė „Spotify“ pareiškime naujienų agentūrai AFP teigė, kad manipuliacijos perklausomis yra visos industrijos iššūkis ir kad ji sunkiai dirba, kad išspręstų šią problemą.

„Nustatyta, kad mažiau nei vienas procentas visų „Spotify“ perklausų yra dirbtinės, ir prieš bet kokias išmokas šios perklausos nedelsiant sumažinamos“, – teigiama pranešime.

Bendrovė teigė nežinanti apie jokį teisėsaugos institucijų įsikišimą ir neradusi jokių duomenų ar tvirtų įrodymų, kurie rodytų, kad platforma plačiai naudojama nurodytu būdu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių